Звучи тъжно, но далеч не е толкова драматично: все повече двойки живеят в т.нар. „развод насън“. Какво стои зад това?

Здравият непробуден сън е важен за всеки човек. Ако не му бъде осигурен, здравето му може да пострада с времето. Но за непълноценната нощна почивка са виновни не само проблемите със съня или гладното бебе, а и собственият партньор. Ако той спи неспокойно, хърка, става често, ляга си по различно време или ви издърпва завивката, може сериозно да наруши съня ви. към себе си. Когато двойките взаимно и трайно си пречат на нощния отдих, помага единствено „разводът насън“ – отделни легла или дори отделни стаи.

Проблеми със съня = проблеми в отношенията

Една анкета, проведена от американски производител на легла, показала, че от 3000 запитани 30 процента вече са обсъждали разделеното спане. Докато за мнозина общата спалня е неразделна част от интимната връзка, засегнатите двойки разсъждават другояче. Според едно изследване от 2016 година проблемите със съня и проблемите в отношенията по правило възникват едновременно. Освен това се увеличава вероятността сънят на единия партньор да е влошен въз основа на тези нощни смущения. В резултат на другия ден той е раздразнителен и склонен да предизвиква конфликти.

Разводът насън не означава раздяла

Писателката Дарил Остин от Юта, която се намира в състояние на развод насън, е запалена привърженичка на тази тенденция. „Така получаваме шанс да си липсваме взаимно – твърди тя. – Благодарение на този копнеж сутрин се срещаме още по-щастливи“. Брачните терапевти също изтъкват, че двойките, които спят отделно, не са в по-лоши отношения от онези, които делят едно легло. Даже напротив. Ако двамата си мечтаят за пълноценна нощна почивка и спокойствие, може би трябва да се „разведат“. Разбира се, в добрия смисъл.