Разширени зеници: 10 послания, които очите ми изпращат

30 юни 2019 г., 17:02
32776

Johanna Goodyear / Shutterstock

Зениците, черните дупки, които пропускат светлината в очите ни, не само помагат да виждаме. Разширените зеници могат да подскажат какво се случва в главите ни.

Поредица от психологически изследвания показват как разширените зеници могат да разкрият много за състоянието и мислите ни.

1. Мисля усилено

Погледнете ме в очите и ме попитайте кой е пушещият пури основател на психоанализата и няма да видите голяма промяна. Името Зигмунд Фройд идва лесно на устата ми. Накарайте ме да разясня правилата на крикета и гледайте как се разширяват зениците ми.

Изследване показва, че колкото по-усърдно работи мозъкът, толкова повече се разширяват зениците. Когато Хес и Полт (1964) дават на учестниците в изследването си все по-трудни задачи, техните зеници се разширяват все повече.

2. Мозъкът ми е претоварен

Ако продължавате да гледате в очите ми, може да уловите момента, в който обяснението на правилата на крикета ми идва в повече. Пуук (1973) съобщава, че когато съзнанието на участниците е претоварено на 125% от неговия капацитет, зениците се свиват.

3. Мозъкът ми е увреден

Причината лекарите да светват в очите на пациентите е за да видят дали мозъкът им работи нормално (и защото тестът е наистина лесен). Те проверяват за следното: зениците трябва да са равни, кръгли и да реагират на светлината.

Ако мозъкът ми е увреден, да речем защото съм си ударил главата, те няма да отговарят на тези критерии. Може да има и други дискретни улики, например кръвта, която тече от главата ми.

4. Проявявам интерес

Разширените зеници са също и сигнал дали се интересувам от това, което казвате. Уайт и Малцман (1977) карат участниците в изследването си да слушат откъси от три книги: едната е еротична, другата включва осакатяване, а третата е неутрална.

Зениците се разширяват и при трите, но остават широко отворени само в случаите, в които има еротика или мъчения.

Склонен съм да проявявам интерес към всичко ново, така че в началото зениците ми със сигурност ще се разширят малко, но ще останат разширени само ако продължа да се интересувам.

5. Възбуден съм

Ако нещата придобият сексуален характер, очите също участват. Зениците, както на мъжете, така и на жените, се разширяват, когато са сексуално възбудени.

Не всички учени са съгласни, че разширените зеници означават сексуална възбуда.

Експериментите най-често се правят, като се дава на участниците да разглеждат голи снимки, така че според някои просто хората проявяват силен интерес към формата на голото тяло.

6. Отвратен съм

Така както зениците ми се разширяват, когато съм заинтригуван или възбуден, така те се свиват, когато съм отвратен. Хес (1972) показва на хората снимки на ранени деца. Първо зениците на хората се разширяват от шока, след което се свиват в опит да избегнат смущаващите изображения.

7. Дали съм либерал или консерватор

Ако се случи да носите със себе си снимки на политици, може да познаете дали съм с либерални или консервативни възгледи само по размера на зениците ми. Барлоу (1969) показва на хората снимки на Линдън Джонсън, Джордж Уолъс и Мартин Лутър Кинг. Зениците на либералите се разширяват при вида на техните политически съмишленици Джонсън и Кинг, но се свиват при вида на консерватора Уолъс. При консерваторите се случва точно обратното.

8. Боли ме

Ако сте ми ядосани и забиете молив в ръката ми, ще видите как зениците ми се разширяват. Чапман и сътр. (1999) установяват това, като пускат слаби токови удари на пръстите на доброволци и измерват доколко се разширяват зениците им. При максимален интензитет те се разширяват с около 0,2 милиметра.

9. Дрогиран съм

...и може да разберете наркотика по размера на зениците ми.

Някои наркотици, като алкохола и опиоидите карат зениците да се свиват. Други, като амфетамините, кокаинът, ЛСД и мексалинът карат зениците да се разширяват.

Полицаите знаят това и понякога използват този начин за проверка. Обикновено гледат за зеници, свити или по-малко от 3 mm, или разширени до повече от 6,5 mm.

10. Какъв е характерът ми

Това не е стриктно свързано с разширението на зениците ми, но е твърде добро, за да се пропусне. Ако внимателно се вгледате в цветната част на окото ми, ириса, може дори да научите нещо за характера ми (2007).

Виждате ли „крипти“ (отбелязани с 1 на тази снимка) в очите ми? Това означава, че съм топъл и внимателен човек. Ако виждате бразди (отбелязани с 3), тогава внимавайте, защото съм импулсивен.

Изглежда, че един и същи ген, Pax6, който се отразява върху част от мозъка, свързана с поведенията, касаещи подхода ни към хора и ситуации (ляв преден сингулатен кортекс, ако трябва да сме точни) също води до различие в тъканта на ириса.

***

Както вероятно сте забелязали, една и съща реакция на зениците може да значи много различни неща, въпреки че като цяло, когато зениците са разширени, това е положително послание, а когато са свити, е отрицателно.

Но какво точно означава, зависи от ситуацията – и дали някой не е запалил светлината.

Дотук добре, но можем ли наистина да засичаме промените в размера на зениците на хората?

Според проучване с магнитен резонанс, е трудно да забележим съзнателно промяната в размера на зениците, но можем да уловим тези малки промени несъзнателно (2008).

Промените в зеницата могат да се отчетат, заедно с други вербални и невербални сигнали, като инстинкт за това дали да се приближим към някого или да си плюем на петите.

Независимо дали очите наистина са прозорец към душата, зениците със сигурност са прозорец към съзнанието.

Джеръми Дейн / Psy Blog

Коментари