Зениците, черните дупки, които пропускат светлината в очите ни, не само помагат да виждаме. Разширените зеници могат да подскажат какво се случва в главите ни.

Поредица от психологически изследвания показват как разширените зеници могат да разкрият много за състоянието и мислите ни.

1. Мисля усилено

Погледнете ме в очите и ме попитайте кой е пушещият пури основател на психоанализата и няма да видите голяма промяна. Името Зигмунд Фройд идва лесно на устата ми. Накарайте ме да разясня правилата на крикета и гледайте как се разширяват зениците ми.

Изследване показва, че колкото по-усърдно работи мозъкът, толкова повече се разширяват зениците. Когато Хес и Полт (1964) дават на учестниците в изследването си все по-трудни задачи, техните зеници се разширяват все повече.

2. Мозъкът ми е претоварен

Ако продължавате да гледате в очите ми, може да уловите момента, в който обяснението на правилата на крикета ми идва в повече. Пуук (1973) съобщава, че когато съзнанието на участниците е претоварено на 125% от неговия капацитет, зениците се свиват.

3. Мозъкът ми е увреден

Причината лекарите да светват в очите на пациентите е за да видят дали мозъкът им работи нормално (и защото тестът е наистина лесен). Те проверяват за следното: зениците трябва да са равни, кръгли и да реагират на светлината.

Ако мозъкът ми е увреден, да речем защото съм си ударил главата, те няма да отговарят на тези критерии. Може да има и други дискретни улики, например кръвта, която тече от главата ми.

4. Проявявам интерес

Разширените зеници са също и сигнал дали се интересувам от това, което казвате. Уайт и Малцман (1977) карат участниците в изследването си да слушат откъси от три книги: едната е еротична, другата включва осакатяване, а третата е неутрална.

Зениците се разширяват и при трите, но остават широко отворени само в случаите, в които има еротика или мъчения.

Склонен съм да проявявам интерес към всичко ново, така че в началото зениците ми със сигурност ще се разширят малко, но ще останат разширени само ако продължа да се интересувам.

5. Възбуден съм

Ако нещата придобият сексуален характер, очите също участват. Зениците, както на мъжете, така и на жените, се разширяват, когато са сексуално възбудени.

Не всички учени са съгласни, че разширените зеници означават сексуална възбуда.