Една история, която ще ви накара да разберете по-ясно живота. Една история, която ще ви припомни истините, които винаги сте знаели. 

Душата усещаше, че предстои промяна. Че беше време да премине в следващия етап от своето развитие.

- Какво ме очаква оттук нататък, Господи? - попитала тя.

- Време е за Университета на вселената - отвърнал Бог.

- А по какви предмети се обучават там?

- Различни. По най-различни предмети! Бих казал, многостранно образование! Непременно ще намериш там приятели и единомишленици и няма да скучаеш.

- А каква е формата на обучение? Лекции? Семинари?

- В по-голямата си част е интерактивно. Всичко минава през личния опит, чувства и усещания. Е, ще има и малко теория, макар и от различни гледни точки.

- Да, точно това е, което ми трябва. Много искам да отида на такива курсове. Какво е нужно за това?

- Какво е нужно? Само да се запознаеш с условията на прием, сине… Първо, ще получиш тяло, то ти се дава веднъж и завинаги и не може да го сменяш. Може да ти харесва или не, но то ще бъде единственото, с което ще разполагаш до края на обучението. Всичко останало ще получаваш за временно ползване, за един или друг срок. Това ясно ли е?

- Ясно. Няма да има нищо мое, освен тялото. Трябва да го пазя, защото по време на обучението, то ще е едно.

- По-нататък. Ще трябва да се учиш ден и нощ, толкова време, колкото е необходимо за завършване на процеса. Всеки човек и всяко събитие ще станат твои Учители, затова няма смисъл да им се обиждаш.

- А ако те грешат?

-Не съществуват грешки, само Уроци. И Учители. Ти също ще бъдеш Учител за някого. Имай предвид това.

- Аз? Учител??? Но аз не умея! Ами ако не се получи?

- Е, и това може да се случи… Неуспехът е неделима част от успеха. Всеки пропуск може да се проанализира и да се превърне в нов успех.

- А мога ли да се откажа от Урока, ако не се получава?

- Урокът ще бъде повтарян в най-разнообразни форми, докато не го усвоиш напълно. Ако не усвоиш леките уроци, те ще станат по-трудни. Когато ги усвоиш, взимаш изпита и преминаваш към следващия Урок. Извинявай, но такава е програмата.

- А как ще разбера, че Урокът е усвоен?

- Ще разбереш, че Урокът е усвоен по това, че поведението ти и разбирането ти ще се променят. Мъдростта се достига с практика.

- Да, разбрах. Искам по-скоро да достигна до по-голяма Мъдрост!

- Не се лакоми! Понякога малко е по-добре от едно голямо нищо. Ще получиш всичко, което пожелаеш. Подсъзнателно правилно ще определяш колко енергия да изразходваш и какви хора да привлечеш към себе си. Гледай какво имаш и знай, че именно това си и поискал. Твоето “днес” ще е обусловено от твоето “вчера” и твоето “утре” ще е определено от твоето “днес”.

- Но ако сгреша и ако съм избрал не каквото трябва и това създава проблеми?