Съществуват специфични повечеденчески модели, които сочат, че връзките са стигнали до застой или от самото начало не са били автентични. Психолози посочват конкретни думи и изрази, които разрушават доверието в отношенията и често са сигнал, че партньорът ви вече не ви обича.

Ето някои от фразите, които влюбеният никога няма да каже:

7. „Не съм длъжен да ти се обяснявам!“

Разбира се не трябва да подлагаме партньорите си на кръстосан разпит и да ги караме да докладват всяка своя стъпка, но е нормално да споделят как е минал денят или какъв проблем имат. Ако няма желание да го прави, вероятно не се интересува какво мислите.

6. „Това не е мой проблем“ или „Това е твой проблем.“

Подобна фраза е ясен знак, че връзката отива към своя край. Ако партньорът ви не се интересува от вашите чувства, дори когато имате нужда от помощ, просто не изпитва нищо към вас.

5. „Ако не ти харесва, намери си някой друг.“

С тези думи партньорът ви се опитва да ви манипулира. Вярва, че просто трябва да приемете неговите недостатъци, а ако не ви харесва – свободни сте да напуснете. Човекът, който обича, държи на връзката повече, уважава мнението на партньора и е готов да прави компромиси.

4. „Не ти вярвам.“

Тези думи често се използват или от най-неуверените, или от най-властните партньори. Това са хора, които изискват обяснения дори в ситуации, за които нямате никаква вина. Често този човек търси повод за скандал или разпадане на връзката.