Когато хората стъпват за първи път в Америка, те са последвани от четири пухкави лапички. Поне това сочи ново изследване, според което първите заселници на двата континента са дошли със своите кучета.

Смята се, че кучетата са се отделили от вълците преди 27 000 - 40 000 години. Впоследствие тези кучета са били опитомени в Евразия преди около 18 000 – 30 000 години. Съществуват обаче множество неизвестни. Историята за това как хората са се заселили на двете Америки е дори по-противоречива и пропита със съмнение, макар че повечето експерти смятат, че заселниците са прекосили разстоянието от Сибир до Северна Америка по някое време преди 15 000 години.

Това ново проучване показва, че кучетата са опитомени в Сибир преди 23 000 години. Впоследствие те са се разпръснали изключително бързо из Америка. Това се случва преди около 15 000 години – горе-долу по същото време, по което идват и хората, което означава, че по време на миграцията си от Сибир те най-вероятно са взели и своите кучета.

„Отдавна знаем, че първите американци вероятно са притежавали добри ловджийски умения, както и геоложките познания да откриват камъни и други полезни материали – на практика те са били готови за нови предизвикателства“, казва археологът от Южния методистки университет в Тексас Дейвид Мелтцер, един от авторите на проучването. - Кучетата, които са ги последвали в този напълно непознат свят, вероятно са били част от културния им репертоар – досущ като каменните инструменти, които са носели със себе си.“

Международният екип от археолози, ръководени от специалисти от Университета в Дърам, разглежда подробно археологическите и генетични доказателства от хората и кучетата в Сибир, Берингия (днес това е потопена земна маса, свързваща Аляска със Сибир) и Северна Америка, за да проследи историята на произхода на четириногите ни приятели.

Откритията показват, че всички древни кучета в Северна и Южна Америка принадлежат към една и съща хапалогрупа – A2b, която може да бъде проследена до коалесценция, настъпила преди 15 000 години. Като имаме предвид, че хапалогрупата A2b отсъства почти изцяло извън Америка, учените твърдят, че това би могло да се интерпретира като своеобразна долна граница на разклонението между американските и сибирските кучета.

„Единственото нещо, което знаем със сигурност е, че опитомяването на кучето не се е случило в Америка – обяснява Лаурент Франц от университета „Людвиг Максимилиян“ в Мюнхен, съавтор на прочуването. – От генетичните следи, оставени от древните кучета, ние знаем, че те са живеели някъде в Сибир, преди хората да мигрират в Северна и Южна Америка.“

Твърдението, че опитомяването на кучетата се е случило в Сибир, „би могло да обясни много от въпросите, свързани с произхода на отношенията между човек и куче“, допълва д-р Анджела Пери, водещ автор на проучването.

Как хората са развили толкова близка връзка с тези животни? Изследователите от това проучване смятат, че суровите климатични условия и оскъдните ресурси по време на Ледниковата епоха вероятно са изиграли ключова роля. Това е сближило двата вида по време на търсенето на храна.

Проучването е публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences,