Нашите деца са невероятни - те са внимателни, умни и чувствителни. Но когато един ден тръгнат на училище, голяма част от нещата остават в ръцете на формалната образователна система, пише Bright Side.

Не трябва обаче да забравяме културното развитие у подрастващите. Културата култивира сърцето и душата на човек. А музикалното образование е изключително важно за децата. Невероятно е на пръв поглед, но много от лауреатите на Нобелова награда споделят една и съща страст към музиката, както и една или друга форма на музикално образование.

Децата и музиката вървят ръка за ръка. Пеeнeто, пляскането с ръце и танците са част от естествения им език, защото те са по-чувствителни към ритъма на музиката от нас възрастните.

Редица проучвания са доказали, че музиката е вродена способност на всички деца, дори и на бебетата. Едно изследване с участието на деца на възраст от пет месеца до две години показва, че бебетата притежават вътрешен отговор на музикалния ритъм. Всички ние сме родени да пеем и танцуваме - нещо, което след известно време обаче много от нас забравят.

И така, един ден, когато може би стоите на сцената в Стокхолм и приемате вашата Нобелова награда, музиката ще е едно от нещата, за които благодарите в речта си.