При избора на облекло жените обикновено внимават цветовете да са правилно съчетани и да подчертават (или прикриват!) формите им. И то не само по специални поводи, а и във всекидневието. Затова обичат да следват последната мода и да се информират, например, кои маратонки са най-търсени или кои костюми са най-подходящи за офиса. Разбира се, особено много се стараят, когато им предстои среща с любимия. Не си дават сметка обаче, че мъжете малко се интересуват от най-новите модни тенденции или от милостивата към фигурата кройка; за тях, макар и подсъзнателно, са по-важни цветовете, в които им се представят дамите.

Проучването, обхващащо 1232 обвързани мъже, имало за цел да установи как изборът на облекло се отразява върху привлекателността на приятелките им. Резултатът бил еднозначен: жълтото е най-отблъскващият цвят, който би могла да носи жената на първа среща. Защо ли? Като се има предвид какви асоциации извиква у хората слънчевият цвят, е доста странно, че мъжете не понасят жените в тази тоналност. Та нали жълтото е символ на ведрост и оптимизъм, както и на остър ум и висок интелект. Но същевременно трябва да признаем, че яркият нюанс боде очите и вероятно излъчването му пречи на мъжа да вижда ясно жената до себе си. Не бива да забравяме също, че жълтото не отива на всички жени. Най-вече дамите с бледа кожа задължително трябва да избягват лимоненото, горчиченото и медно жълтото.

Освен това недобро впечатление прави и кафявото, което е по-малко изненадващо, защото според науката за цветовете този естествен цвят символизира прагматизъм и удобство, а в психологията се свързва с бедност, простота и тъга – все качества, които нямат място на романтична среща. Но не може да се отрече, че и жените намират любимия мъж по-секси с едни дрешки и по-невзрачен с други. В края на краищата обаче няма значение как сме облечени; по-важно е да се обичаме заради вътрешните си ценности.