"Миналото няма сила върху настоящия момент”, припомня Екхарт Толe.

Всеки акт на прошка има огромна житейска стойност. Всеки може да прости на себе си, на другите или на точно определен човек. Да разпознае реалността и да се освободи от тежестта на това, което помни, създадена от чужди грешки.

Няма смисъл да позволявате на горчивината да доминира останалата част от живота ви, смята блогърът Марк. Само прошката изчиства погледа и позволява на човек да продължи напред, казва той. Тя е най-полезната житейска стратегия. Според него освобождаването от страданието на обидата и наранената душа може да се постигне по следните пет начина:

1. Спрете да опитвате известно време. Ако безполезно полагате максимални усилия да простите, просто спрете да опитвате. Започнете да живеете в настоящия момент. Когато виждаме себе си да опитваме, се поставяме в ролята на човек, в чиито живот нещо не е достатъчно. Така дните ни преминават в безкрайна вътрешна борба, която изтощава. Има голяма стойност във вас самите в този момент. Позволете й да излезе наяве, без битки. Отдайте цялото си внимание на най-доброто от живота, който живеете сега. Вместо да мислите какво не сте, бъдете благодарни за това, което сте, и което ви е писано да бъдете в този момент.

2. Бъдете наблюдател на своите мисли и емоции. Всеки от нас е крайният създател на чувствата си. Обектите не са такива, каквито са, а каквито ги възприемаме.