Свръхзагрижеността понякога означава чувство за притежание, ревност, мнителност – все качества, които едва ли биха били полезни за една връзка. Понякога тези неща не се забелязват от самото начало и изглеждат дори романтични. Друг път имаме навика да си затваряме очите с надеждата, че партньорът ще се промени. Голяма грешка. Следните признаци показват, че половинката ви рано или късно ще ви „задуши“ от внимание, което би се оказало пагубно за отношенията ви.

1. Изразява любовта си прекалено рано.

Вместо да изчака търпеливо, за да види накъде отиват отношенията, контролиращият човек ще заяви любовта си прекалено рано. Не само това, ами ще поиска от вас да направите същото. Най-вероятно ще ви поласкае, като ви каже, че осмисляте живота му и такъв човек досега не е срещал, но имате едно наум. Колко вероятно е някой, който ви се обясни в любов през първия месец от връзката ви, да ви обича истински? Не че е невъзможно, но все пак имайте едно наум и не се оставяйте да ви убедят да говорите за чувства, които още нямате.

2. Ревнив и подозрителен е.

Ревнивецът си мисли, че цялото човечество си пада по вас и вижда потенциален съперник във всекиго. Това издава несигурност и на всичкото отгоре подобно поведение вменява вина. Подобен тип човек постоянно задава въпроси и е доста дребнав. Възможно е от най-невинен поглед или обаждане да избухне скандал.

3. Опитва се да ви отдалечи от приятелите ви.

Особено от тези от противоположния пол – те са истинска заплаха. Свръхпротективният човек не обича половинката му да прекарва време с приятелите си, да прави неща, които я/го правят независим/а. Такъв човек трудно приема факта, че е възможно да имате живот извън него. И ще направи всичко възможно да го прекъсне. Не бива никога да позволявате да се обезличите заради любовта. Впрочем това едва ли е точно любов.

4. Обвинява ви заради лошото си настроение.

Когато се карате, половинката ви се ядосва прекалено лесно и започва да ви обвинява за собствените си чувства. Затова не е рядкост да чуете фрази като: „Направо ме вбесяваш!“ Освен това ще извърти нещата така, че да изкара вас лошият. Винаги.

5. Казва ви какво може и какво не може да обличате.

Мнителният ревнивец не може да разбере, че вие не се обличате по определен начин за хората или „тълпата почитатели“, а заради себе си. Контролът на дрехите показва изключителна несигурност, ниско самочувствие и същевременно емоционална незрялост. Очевидно се страхува някой да ви хареса. Ако сте на етап, в който се притеснявате дали партньорът ви ще одобри начина, по който сте се облекли, и дори изпитвате страх, нещата са загубени.

6. Постоянно проверява телефона ви.

Само защото имате сериозна връзка, това не означава, че личното пространство е табу. Ако е естествено партньорът ви да се интересува къде сте и с кого сте, то определено не е нормално да ви проверява през 15 минути или да ви следи локацията онлайн, а още по-малко накрая да се появи изненадващо, без да е бил поканен. И не, това не е романтично и не показва колко много ви обича.

7. Следва ви навсякъде под претекст, че се притеснява за вас.

Свръхзагриженият партньор си мисли, че сте в безопасност само когато сте с него. Затова иска да ви придружава навсякъде. Като се започне от час при лекаря до уговорка с приятели. В началото може и да ви се струва симпатично, но се опитайте да си го представите завинаги! Още по-лошото е, че има опасност да прояви агресия, ако започнете да му отказвате да идва с вас навсякъде, където ходите.

8. Има нереалистични очаквания от вас.

Не се учудвайте, ако поиска да прекарвате цялото си свободно време с него. Ако очаква да нямате приятели от срещуположния пол и нужда от общуване с други хора. Ако настоява винаги и на всяка цена да бъде на първо място. Не забравяйте, че вашата мисия в живота не е да откликнете на всяка нужда и всяко желание на вашия партньор. Със сигурност заслужавате нещо повече.

Bright Side