Всеки ден малката Мравка пристигаше рано на работното си място и започваше да се труди всеотдайно. Произвеждаше много и беше доволна.

Шефът – Лъвът – се учудил, че мравката работи без надзор.

„Ако тя произвежда толкова много без надзор, не би ли могла да произвежда повече, ако е под нечий надзор“? – помислил си той.

И така той нае една Хлебарка, която имаше голям опит като надзорник и изготвяше чудесни доклади. Първото решение на Хлебарката бе да въведе контрол на достъпа за Мравката. После пък на Хлебарката ѝ бе нужна секретарка, за да ѝ помага с изготвянето на докладите, и тя нае един Паяк, който освен с архивите, се занимаваше и с контрол на телефонните разговори. Лъвът бе очарован от докладите на Хлебарката и я помоли също за графици на производството и анализ на тенденциите, за да ги представи на срещи, специално организирани за тази цел. Побързаха да купят на Хлебарката компютър, лазерен принтер, след което наеха една Муха, която да ръководи отдел „Информатика”.

Мравката, доскоро продуктивна и весела, сега се отчая от толкова хартии и срещи, които ѝ заемаха цялото време. Лъвът стигна до заключението, че е дошъл моментът да се създаде длъжност „Отговорник за сектора”, където работеше Мравката. Постът бе поверен на един Щурец, чието първо решение бе да закупи килим и ергономичен стол за бюрото си. Новият отговорник, Щурецът, също имаше нужда от компютър и асистентка (която взе от предната си служба), за да му помага да подготвя стратегическия план за оптимизиране на работата и да контролира бюджета за сектора, където работи Мравката, която на този етап вече не се забавляваше изобщо и с всеки изминал ден се ядосваше все повече и униваше все повече.

Същевременно Щурецът убеди Лъва за абсолютната необходимост от проучване на средата. След като проучи работната натовареност, Лъвът забеляза, че секторът на Мравката не вече не произвежда толкова, колкото преди. Тогава нае един Бухал – известен консултант – да осъществи одит и да предложи решения. Бухалът изкара три месеца в офисите и направи огромен доклад, описан в няколко тома, със заключението: „Има прекалено много персонал в това предприятие“.

Познайте първо кого уволни Лъвът?

Мравката естествено, защото тя „проявява липса на мотивация и конфликтно поведение".

Ето колко е лесно и най-добрият работник да бъде демотивиран поради лош мениджмънт. Не е лесно да си началник.