По време на визитата си в Уелс  Принц Уилям разказа за своите деца. Най-любопитното бе, че наследникът на британския престол, сподели какви книжки чете на Джордж, Шарлот и Луи.

Двамата с Кейт Мидълтън посетиха сладкарница, където видяха книгата „Патилата на метлата“ на Джулия Доналдсън. Това предизвика реакцията на Уилям:

„Винаги чета тази книжка на моите деца“, каза Уилям, цитиран от Mirror.

При предишна среща с писателката Джулия Доналдсън, която е удостоена с Ордена на Британската империя за заслуги в областта на литературата и е носител на наградата за детска литература „Children’s Laureate“ за 2011-2013 г., той ѝ каза:

„Разбира те ли колко родители, които слагат децата си да спят, сте спасили?“

"Патилата на метлата" е преведена на 22 езика и е носител на шест пртестижни литературни награди. Едноименният анимационен филм е номиниран за "Оскар" през 2014 г. Авторите Джулия Доналдсън и Аксел Шефлър са създатели на многобройни книжки за деца, най-известната от които е "Грузулак" (на български език от " Жанет 45"), продала над 11 милиона екземпляра от написването си до днес.

За българските читатели преводът е на Мария Донева - поетеса, автор на някои от най-прекрасните римувани стихове на български език от последните две десетилетия.

И, ако сте забравили историята за една вълшебна метла, добродушна вещица и цял куп животни, нека ви припомним:

Живееше вещица

мила и кротка.

Тя имаше пухкава

питомна котка

на черни райета,

с очи ококорени.

И шапка,

която стърчеше нагоре.

И котката мъркаше

силно, доволно,

и рижата вещица

хвъркаше волно,

метлата щом литнеше

в полет щастлив

по-бърза дори

и от вятъра див...

Други заглавия на Джулия Доналдс, които може да намерите у нас, са: „Детето на Грузулака “, „Разбойникът плъх“, „Сръчко“ , „Къде е мама?“

Новите родители