Често любовта пламва от обикновено познанство в сайт за запознанства или от вълнуващ ваканционен флирт. И макар че „нормалната“ връзка, в която имате възможност да виждате любимите си всеки ден,  също ви изправя пред немалко предизвикателства – връзката от разстояние предполага особено доверие и търпимост, като освен това изисква от вас постоянни компромиси. Как все пак може да поддържате успешно връзка от разстояние? Предлагаме ви няколко съвета.

Изграждайте доверие чрез общуване

Несъмнено в основата на всяка дистанционна връзка лежи голяма доза доверие, което да засвидетелствате на партньора си. Това понякога се оказва доста трудно най-вече с оглед на разстоянието. Ето защо е много важно да прецените най-напред собствената си потребност от комуникация, а после и тази на партньора. Така ще проверите дали имате сходни разбирания за общуването и докъде се простират границите на доверието ви.  От съществено значение е да поддържате с партньора си открита и честна комуникация – включително и преди всичко когато ви дели разстояние.

Разговаряйте в случай на конфликт

В дистанционната връзка сме принудени да общуваме виртуално: било чрез имейли, по скайп или вайбър. Това има своите предимства, но понякога крие и потенциал за конфликти. И понеже при тези форми на комуникация липсват важни аспекти като жестове, мимика или тон на гласа, може да се стигне до по-дребни или по-големи недоразумения. Според психоложката д-р Паулете Шерман е препоръчително сериозните теми да се обсъждат лице в лице – затова, ако възникне конфликт, най-добре отложете решаването му за следващата лична среща. Ако това е невъзможно, вместо да си пишете текстови съобщения, поне грабнете телефона или се обадете по скайп.