Детето е благословия и радост.

Но също така е и наакани памперси, размазано пюре от моркови по стената, аларма по никое време, аларма по всяко време, оглушителен тръбач и т.н.

Както казахме – радост и благословия.

Много майки на близнаци ще ви кажат, че и радостта, и грижите са двойни. И ще са прави. Докато едното скача на дивана, другото ще си удари главата във вратата. Докато едното тича из парка, другото ще падне от колелото. Сигурно звучи ужасяващо и невъзможно, но не е. Това е реалността на всеки родител с повече от едно дете. В случай че очаквате близнаци и се питате как ще се справите, искаме да ви успокоим, че отглеждането им всъщност крие много предимства. Със сигурност ще ви бъде по-лесно, отколкото ако отглеждате породени деца например. Ето защо:

1. Имат еднакъв режим.

Ура! По едно и също време ще се хранят. По едно и също време ще спят.

Най-вероятно вие също.

2. Имат еднакво меню.

Няма нужда да захранвате едното с картофено пюре, докато на другото загаря пържолата на котлона. Правите от едно и също двойна порция.

3. Спестявате от пазар.

Децата ще носят еднакъв размер дрехи. Ще растат с еднакви темпове. Така или иначе ще се изкушавате да купувате повече дрехи от необходимото, а сега ще влязат в употреба.

4. Едновременно на гърне.

Няма да ви се случи да забравите да смените памперса на едното, докато учите другото да ходи на гърне. Или докато сменяте памперса на едното, другото да падне в тоалетната например. За някои деца гърнето е нещо страшно и ужасно. Когато са двама, ще си дават кураж.

5. Разходката е лесна.

Обличате два броя с еднакъв тип дрехи. Не бъркате размерите, нито гардеробите. Двете деца имат еднакви потребности навън. Ако са още бебета, просто ги бутате в количката. Ако прохождат, ще ги пускате на смени да ходят или най-добре да ви помага таткото, ако държите нещата да се случват по едно и също време. Ако са по-големи, и двете са на детската площадка.

6. Посещават една и съща детска градина или училище.

Не търчиш из целия град, за да оставиш едното, а после другото. Спокойна си, че са заедно. И минавате наведнъж през напрежението по кандидатстване.

7. Растат с приятелче.

Винаги, винаги ще си имат своето другарче за игри и бели. Може би ще се карат за играчки, ще се сърдят един на друг, понякога дори ще се удрят, но ще са винаги заедно и никога няма да ви повтарят колко им е скучно.

Почакайте и ще видите. Ще бъде страхотно и по-лесно, отколкото мислите!

Автор: Цветелина Велчева