Таблети, мобилни телефони, компютри… Отдавна те са част от нашето ежедневие, както и от това на децата ни. Много често децата дори ни надминават в уменията да работят с новите технологии.

Но как да въведете някакви правила при използването им? Защото все пак правила трябва да има. Особено в ранните години е важно това да се случва под строг родителски контрол. Според д-р Серж Тисерон, детски психиатър и психоаналитик, това лесно може да стане, ако се спазва правилото 3-6-9-12.

Изглежда като таблица за умножение, но всъщност става дума за четири възрастови групи – нещо, което е добре да имаме предвид, когато определяте различните правила и ограничения по отношение на използването на новите технологии.

Снимка: Shutterstock

На 3 години – никакви устройства с екрани

До 3-годишна възраст според д-р Тисерон, е добре да се избягват всякакви екрани.

За детето е много по-релаксиращо и полезно да играе, да се движи, да открива и да експериментира, вместо да стои пред телевизора и да гледа анимационно филмче, пък било то и по т.нар. „бебешка телевизия“.

На 6 години – ограничаване на времето при използване на такива устройства

Това е втората ключова възраст. Дотогава малките не трябва да получават джобни игри. Но на 6 години те вече могат да се запознаят с тях, като времето за такива игри е строго ограничено.

Подходящи са за разсейване от други дейности, но не трябва да вземат превес над тях. Заниманията, които трябва да преобладават в тази възраст, са тези, свързани с физическото и психологическо развитие на детето.

На 9 години – без достъп до интернет

На 9 години малчуганите могат сами да използват новите технологии, но без достъп до интернет. За него им е още рано. В случай, че се налага да посещават мрежата – при дистанционно обучение например или за училищни проекти, това трябва да се извършва под строг родителски контрол.

Важно е родителите да обяснят на детето, че публикувайки нещо в мрежата, то може да стане публично достояние и да остане за неопределено време там. Освен това в мрежата има както истини, така и много лъжи, така че не бива да се вярва на всичко видяно и прочетено.

На 12 години – ясни правила, които трябва да се спазват

Те вече са тийнейджъри и социалните мрежи са тяхната стихия. Трудно може да ги контролирате, но ако преди това сте ги научили да оценяват правилно ситуацията, това намалява притесненията поне наполовина.

Въпреки това трябва да определените ясни правила, с които детето да се съобразява. Задължително ограничете използването на интернет и не допускайте тийнейджърът да стои пред компютъра денонощно (вземайки под внимание и факта дистанционно обучение) и проверявайте къде влиза и какво гледа детето.

Защо това правило има ефект

Правилото „3-6-9-12“ наистина работи, смятат и други експерти. Но винаги може да има и леки отклонения от него. Когато са за кратко, те не са проблем. Важното е да не станат периодични и за дълго.

Според специалистите, по-добре е да позволите на малкото дете да изгледа някое красиво анимационно филмче, което е кратко и подходящо за възрастта му, отколкото упорито да го ограничавате. Така само ще възбудите любопитството му. А като му дадете една малка хапка, вие не разпалвате апетита, а го задоволявате.

Строга забрана по време на хранене

Това, за което трябва да сте категорични, е използването на каквито и да е устройства по време на хранене. Те нямат място на масата, смятат експертите.

Вместо да пускате телевизора или да поставяте таблета пред детето, докато то се храни, седнете до него и му разкажете интересна история или приказка. Това е много по-полезно за него, отколкото да се храни машинално, тъй като вниманието му е на друго място.

Доказано е, че мозъкът се разсейва от изображенията и не само децата, а и възрастните, не разбират какво и колко поглъщат, защото липсва усещането за ситост.

Снимка: Shutterstock

Кога новите технологии започват да помагат

След 6-годишна възраст използването на такива устройства може да носи и ползи. Особено след като детето се научи да чете.

На 9 години то може да го използва за училищни цели, но тогава нараства и опасността да попадне на опасни сайтове. Затова се и препоръчва в този период родителите да имат контрол над онова, което четат и гледат малчуганите, за да ги предпазят от подобни рискови ситуации.

На 12 години сърфирането вече е социален факт. Детето е в група в приятелите си, с класа или с хора от извънучилищните занимания, така че то използва активно за комуникация интернет. В този случай намесата на родителите трябва да е много деликатна и винаги със знанието на децата, тъй като лесно може да доведе до разрушаване на доверието и диалога с тях, предупреждават специалистите.

По материали от Qui Mamme / Новите родители