Милиони студенти се дипломират в световен мащаб всяка година, но колко от тях избират „правилната кариера“?

Според нови изследвания, публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences, интегрирането на скритите личностни измерения в различните професии би могло да бъде ключът за намирането на идеалното занимание.

Резултатите помагат не само за идентифициране на уменията и опита за конкретната индустрия, но и за запознаване с личностните черти и ценности, които характеризират работните места и как те се подравняват със собствените ви такива.

Водещият изследовател доц. Пеги Керн от Центъра за позитивна психология на Университета в Мелбърн отбелязва, че „отдавна се вярва, че различните личности пасват по различен начин на определени работни места, независимо от конкретната квалификация. Например, ролите в продажбите може да са по-подходящи за екстроверти, докато ролята на библиотекаря може да е по-подходяща интровертна личност. Но изследванията са с мащабен характер. Никога досега не е имало толкова мащабни доказателства за отличителните личностни профили, които се срещат в различни професии“.

Изследователският екип е разгледал над 128 000 потребители в Twitter, представляващи над 3500 професии, за да установи, че в различните отрасли доминират различни типове личности. Например софтуерните програмисти и учени са склонни да бъдат по-отворени да експериментират, докато елитните тенисисти са склонни да бъдат по-добросъвестни и приветливи.

Забележително е, че много подобни работни места биват групирани заедно въз основа единствено на личностните характеристики на работещите в тези роли.

Изследването използва различни съвременни подходи за изкуствен интелект, машинно обучение и анализи на данни, за да се създаде управляван от данни компас - система от препоръки, която намира кариерата в най-добро съответствие с нашата личност.

Съавторът на изследването д-р Мариан-Андрей Ризуи от Техническия университет в Сидни заяви, че са успели да „препоръчат успешно професия, приведена в съответствие с личностните черти с над 70 процента точност“.