Пили ли сте някога кафе с приятелка, която по време на разговора започва да рови в телефона си?
Вероятно – да. Освен това вие самата често правите същото.
Навикът да се разсейваме с телефона, да се забавляване и релаксираме с него, е толкова често явление, че вече има и термин - нарича "phubbing". Децата се срещат с него по-често отколкто възрастните.

Терминът

Терминът „phubbing“ е измислен през 2012 г. в Австралия, след като социолози забелязват, че хората все повече игнорират другите, предпочитайки смартфона си.
Проучване от 2022 г. установи, че времето, което родителите прекарват на телефона, влияе върху привързаността на детето към тях, както и върху неговото развитие.
Според експерти родителят, който предпочита телефона, сякаш „казва“ на детето, че телефонът е по-ценен, важен и интересен от него.

Тогава децата се чувстват и реагират по същия начин, както в експеримента „Still Face“, проведен през 70-те години на миналия век.
Същността на експеримента е проста: майката внезапно спира да реагира на емоциите и на поведението на детето: тя не се усмихва и не промени изражението на лицето си, оставайки безпристрастна, без значение какво прави то. Учените установяват, че в тази ситуация детето се чувства объркано и тревожно.

Този експеримент доказа, че взаимодействието между родители и деца играе огромна роля в социалното и емоционално им  развитие. То отново доказва колко важно е живото общуване и емоционалната реакция към нуждите на детето.

Ако родителите непрекъснато са на телефона, детето изпитва същото безпокойство и чувство на изоставеност като в описания експеримент. А това може да доведе до сериозно забавяне в развитието на речта.
И не само. Учените установили, че то причинява забавяне и в развитието на социалните умения и води до емоционални и поведенчески проблеми при децата. 

Как да прекарвате по-малко време на телефона си

Ако търсите начин да промените тази ситуация и да се научите да използвате телефона си по-малко, за да прекарвате повече време с детето си, опитайте това.

1. Създайте “територия“ без телефон. Например, забранете използването на телефони в кухнята или хола. Нека никой от членовете на семейството няма възможност да го ползва по време на вечеря.

Продължава на страницата на Новите родители