Ако не обичате типографията, най-вероятно ще ви е трудно да различите коя от четирите букви по-горе е правилно изписаното малко “G”.

И така да е, не се притеснявайте. Оказва се, че много хора наистина не се справят, въпреки че са виждали буквата милиони пъти. Прозрение, което може да промени начините, по които гледаме на способността ни да четем и пишем.

Според стандартните виждания в психологията нашето умение да четем е пряко свързано със способността ни да разпознаваме буквите. Съответно човек би предположил, че притежаваме изключително добри познания за всяка една буква – до последната завъртулка.

Е, когато става дума за малкото G обаче, това твърдение тотално се разпада.

Фактът, че съществуват повече от един начина за отпечатването на тази буква, не помага. И не, не става дума за индивидуалните стилове на изписване.

В съвременната типография откриваме два стандартизирани начина за изписването на “g”. Ето илюстрация:

При експериментите 1 от общо 38 души изписва буквата правилно, казва екипът на изследването. По-долу може да видите единственото правилно изписване и няколко неуспешни опита:

В друг експеримент участниците са подканени да прочетат параграф и да обърнат специално внимание на изписването на буквата. Впоследствие текстът е дръпнат настрана, а те отново са били подканени да изпишат буквата. Отново само един човек успява да я напише правилно.

Според психолозите ние не научаваме буквите до най-дребния детайл – просто знаем дотолкова за тях, доколкото ни е необходимо да ги разпознаваме.

Освен това откритието им показва, че има все още много неща, които не знаем за начините, по които хората възприемат света. Дори когато става дума за нещо толкова обикновено, колкото буквите.

Източник: Science Alert