Това лято горещите вълни нямат край, връхлитат ни една след друга. Не само навън на слънце, но и в жилищата може да стане прекалено топло. Вентилаторът не помага особено, понеже само върти топлия въздух. А за повечето хора климатикът е прекалено скъпо удоволствие. Какво да направим, за да се спасим от жегата в помещенията? Следният трик се грижи за приятна температура в дома:

Нужни са ви само памучни кърпи, чаршафи или обикновени кърпи за ръце, които да накиснете в студена вода. След това ги изстискайте грижливо и ги окачете или из стаята, или над вратата. Докато кърпата съхне, топлината от въздуха се извлича. Топлината на изпарението и изстудяването на въздуха вследствие на овлажняването му с водата се грижат за охлаждащия ефект на помещението. Тогава вентилаторът може да осигури допълнително разхлаждане. Наистина, при екстремни температури този трик помага, но все пак влажността на въздуха не бива да е твърде висока. Така че ако навън е задушно, въздържайте се да го използвате. Ето какво още може да помогне:

По принцип е добре в най-горещите часове на деня да затваряте прозорците, за да намалите слънчевото излъчване. Друг начин да се предпазите от лъчите е да облепите прозорците със слънцезащитно фолио. Редовното проветряване на помещението в хладните утринни и вечерни часове също помага в жилището да прониква свеж въздух. Освен това е препоръчително да не използвате уреди, произвеждащи топлина, като кухненски печки, и вместо това да се задоволявате със студени блюда.