Нашите баби не са познавали съвременната наука за храненето, а са разчитали на традициите, интуицията или здравия разум. И са успели да ни отгледат, макар и с някои хранителни дефицити, които са вероятните виновници за здравословните ни проблеми в зряла възраст.

Днес знаем, че правилното и балансирано хранене е важно за здравето на нашите деца още от зачеването. Затова е добре да не разчитаме сляпо на „тенденциите в момента“ и тези, които предлагат „екстремни“ методи, а на онова, което е доказано най-доброто за децата, потвърдено от учени и лекари.

Преломен момент в живота на бебето е неговото отбиване и постепенно преминаване към твърда храна. И точно тук стават най-честите грешки, има най-много интерпретации и понякога нездравословни съвети.

СЗО (Световната здравна организация) препоръчва отбиването да започне след шестия месец, тъй като дотогава кърмата (или адаптираното мляко) осигуряват оптимален растеж на бебето. Но когато енергийните му разходи започнат да нарастват, съответно нараства и необходимостта от въвеждане на твърда храна.

Една от основните цели на отбиването е да осигури адекватно снабдяване с желязо, поради което е препоръчително кърменето да не спира, а да се допълни с храни, които съдържат достатъчно и лесно усвоими количества от този елемент (месо и риба например).

Това, което е важно да запомните, е, че няма строго фиксирано време, за да направите това. Има деца, които проявяват интерес към твърди храни преди навършване на 6 месеца, и такива, които на същата възраст все още не са готови да започнат да опитват нови храни. Наблюдението и гъвкавостта ще ви помогнат да се ориентирате кога е настъпил точният момент. Важно е да не преустановите отбиването, след като веднъж е започнало. Ако бебето не хареса предложения вкус, пробвайте с различна храна, но бъдете търпеливи и не се отказвайте.

Кърмене по време на отбиване

То ще се променя по време на отбиването, но не бива да се отказвате и от него, ако все още имате достатъчно кърма. Всъщност изключителното кърмене в продължение на 6 месеца с въвеждането на допълнителни храни след шестия месец е свързано и с по-ниски нива на затлъстяване след време. Следователно, ако е възможно, кърмата трябва да се интегрира, а не да се елиминира, тъй като осигурява големи количества дълговерижни мастни киселини, които са имунологични и ензимни фактори и спомагат за поддържането на оптимален прием на протеини, избягвайки излишествата.

Продължава на страницата на Новите родители