Безопасността на околната среда е важна още от първия месец на бебето. Но в периода 6-12 месец, вече трябва да си отваряте очите на четири, тъй като това е моментът, в който малкото започва да проявява все по-осезаем интерес към пространството наоколо. И предметите в това пространство най-вече.

Ето за какво да внимавате в този период, за да осигурите наистина безопасна среда за бебето.

Далеч от отоплението

Избягвайте поставянето на електрически уреди в стаята на детето или в пространства, до които до може да има евентуален достъп. Ако използването на такъв уред е абсолютно необходимо, уверете се предварително в безопасността и стабилността на системата.

Проверете прозорците

Уверете се, че пердетата на завесите и шнуровете, използвани за затваряне на щори или ролетни щори, са извън обсега на малките. След като бебето е започнало да пълзи, тези въжета могат лесно да бъдат хванати, дърпани или използвани като опора за изправяне.

Пазете го от застояла вода

Избягвайте да оставяте надуваеми басейни, ванички или легени с вода (или други течности) на места, където малките биха могли да ги достигнат. Децата са много любопитни и дори само няколко сантиметра вода могат да се окажат много опасни за тях.

Мебели в безопасност

В този период детето освен, че ще започне да пълзи (евентуално), то ще се превърне и в перфектен „катерач“, без дори да забележите кога. Така че тук отново става дума за важни предпазни мерки, които да му осигурят най-безопасните мебели и предмети за целта. Те трябва да бъдат стабилни и върху тях да няма опасни предмети, които могат да паднат или то да достигне. Всичко, което е нестабилно – например телевизорът, трябва да бъде изместено така, че детето да не може да го достигне. Добре е също така временно да приберете на високо място декорациите от мебелите, дори книгите с остри ръбове на твърдите корици.

Домашно почистване

Внимавайте да не излагате детето си на почистващи вещества, които често са опасни и токсични. Всъщност има химически продукти, които, ако се приемат от деца, могат да бъдат опасни за тях. Когато използвате почистващи препарати, изберете нетоксични или използвайте оцет и сода бикарбонат там, където е възможно. Също така редовно почиствайте уредите за почистване, тъй като те задържат доста частици, които при повторно пускане, могат да замърсят въздуха. И е добре почистването на дома да се прави винаги на отворени прозорци, по възможност – докато бебето е с някой от семейството на разходка навън.

Продължава на страницата на Новите родители