„Липсата на интровертни хора би означавала колосална загуба на талант, енергия и щастие“.

Сюзън Кейн

Мозъкът на интровертните хора функционира различно. Ето защо любовните им отношения обикновено са по-деликатни. Те си служат с малко думи, но затова пък дават искрен и дълбок израз на любовта си. Става дума за хора, които са способни да изградят с интимния си партньор интензивна и едва ли не магическа връзка.

Когато потребността от самота се превърне в проблем

Казват, че простотата се състои в това да пренебрегнеш очевидното, за да се съсредоточиш върху истински важното. Този признак, този фокус несъмнено е главният отличителен белег на интровертните личности. Те не харесват повърхностните разговори, в които говориш, само за да кажеш нещо; не обичат да бъдат в центъра на събитията или да инвестират времето и енергията си в неща, които не отговарят на дълбоката им същност и душевност. Може би тъкмо затова им е трудно да флиртуват, да ходят по купони, да се заобикалят с много хора или да завързват разговор с човека, който им е допаднал, ако той се намира в многолюдна компания. Тук е мястото да припомним мнението на специалистите, според което интровертите бързо изпитват невронална умора, когато искат да се разкрият и да установят социални контакти. Ето защо често се нуждаят от мигове на усамотение, за да „презаредят батериите си“. 

Карл Густав Юнг също се е интересувал живо от темата „интровертност“. Според него интровертите се фокусират върху изцяло субективни процеси, протичащи в ума им. По тази причина те обикновено стоят настрана от всекидневната шумотевица, за да могат да вдъхнат спокойно необходимия им за самотата кислород. Възниква въпросът как все пак тези хора успяват да си намират партньори.