Да намериш добър и внимателен лекар е изключително важно независимо на колко сме години, това важи и за всички области на здравето, но е от огромно значение да открием професионалист за детето – всички родители си пожелават да имат насреща педиатър, който си разбира от работата и има хубаво отношение към малките си пациенти.

Ето някои красноречиви признаци, по които да го разпознаем:

Никога не престава да се учи

Добрият лекар постоянно повишава квалификацията си, чете специализирана литература и се придържа към научно обосновани медицински факти и постановки. Той е влюбен в професията си и тя му отговаря с взаимност – научаването на нови методи за лечение са важни за стабилната практика.

Уверен е в знанията и диагнозите си

Това е важно не само за ефективното лечение на детето, но и за спокойствието на родителите – да се доверят на уверен в себе си човек е истинска благодат. Добрият педиатър е също така и самокритичен, знае границите на своята отговорност и ако е необходимо, винаги ще намери пациента към специалист. Съчетанието от увереност и самокритичност позволява на лекаря да не бъде точен във всяко свое действие.

Внимателен е към детайлите

По време на прегледа той изследва внимателно детето, събира факти за историята на заболяването, изслушва родителите, дори и проблемът да му е напълно ясен. Той никога не пренебрегва мнението на майката и бащата, като си дава вид, че то е непрофесионално или измислено и никога не робува на медицински постулати, а се осланя на практическия си опит и натрупаните знания.

Продължава на страницата на Новите родители.