Раждането на бебето е едно от най-щастливите събития в живота на семейството. Без значение трудностите в началото, често решението за второ бебе идва бързо. Факт, който има както пюсове, така и минуси.

Към плюсовете може да се причислят – че майката все още не е успяла да забрави навиците от първото дете, своите победи и загуби по този път. Децата по-лесно намират общи интереси, формират сходни възгледи, режимът по-лесно се синхронизира и те се разбират по-лесно. 
Излиза и по-евтино – не се налага да се купува всичко наново. Нито пък купища играчки.
Към минусите се подреждат – огромното натоварване на майката, агресивното отношение между децата, завист и прояви на конкуренция.
Хлапетата са  чувствителни към внезапно намалялото родителско внимание, което често вади на показ лошо поведение с цел отново да привлекат вниманието на мама и татко.

Агресия. Научно е установено, че психологическото единство между майката и бебето се разрушава някъде около третата година. Когато то започва да се осъзнава като личност. Ако тогава в семейството се появи още едно дете, по-голямото решава, че е лишено от майка си. Че тя не му принадлежи - започва да дращи, хапе, щипе по-малкото. С всички възможни средства то се стреми „да изхвърли“ бебето от свето семейство и отново да остане единствен за майка си.

Съперничество. И по-голямото, и по-малкото се стремят да са първи във всичко: в споровете, в надбягванията, в крясъците. Често налитат едно на друго. Всяко от децата не само моли, а изисква своята порция внимание.

Завист. Рано или късно неудачите или успехите на едно от децата са повод за завист. Не бива да сравнявате децата едно с друго, а още по-малко да им се надсмивате. Ако искате те да живеят дружно, избягвайте ситуации да ги сравнявате, а когато ги хвалите – го правете за двете. Учете ги да се радват на успехите на другия.

Продължава на страницата на Новите родители