1. Прекарвайте достатъчно време с децата си.

Никога не можем да прекарваме с децата си толкова време, колкото ни се иска. Но можем да се опитаме да прекарваме повече време заедно. Проучванията сочат, че за деца на възраст между 3 и 11 години времето, споделено с родителите, е от съществено значение за по-нататъшното им развитие като личности. За тийнейджърите (над 11-годишна възраст) минималното необходимо време на седмица със семейството е 6 часа. Това намалява риска от прояви на проблемно поведение в училище. Шест часа звучи нищожно малко на пръв поглед, нали? Но се замислете за реалността – родителите ходят на работа, децата ходят на училище, излизат с приятели, вечеря пред телевизора, почти никакви разговори и време за лягане.

2. Правете планове.

Ваканции, рождени дни, празници, лятна ваканция, уикенди – използвайте това време, за да заздравите връзките в семейството. Правете си предварително планове. Не само че това ще покаже на децата ви желанието да бъдете заедно, но също така ще има нещо приятно, което всички да очаквате с нетърпение.

3. Защитавайте интересите си.

Ако имате нужда от повече време, за да бъдете със семейството си, не си мълчете. Шефът ви няма да се досети сам и да ви предложи гъвкаво работно време. Попитайте за възможностите (да работите от вкъщи изцяло или поне два дни в седмицата) или си потърсете друга работа. Звучи лесно, на практика със сигурност не е, но най-важното е да си подредите приоритетите. Когато осъзнаете, че на първо място са децата и семейството ви, всички жертви ще си струват и ще изглеждат дори логични.

4. Създайте си традиции.

Много е важно всяко семейство да си има свои навици и традиции – нещо, което да дава усещане за уникалност. Можете например да си наречете дните от седмицата за различни занимания – ден за сладолед, ден за кино, ден за пица, ден за разходка в парка, ден за четене, ден за излет и т.н.

5. Спазвайте някои правила.

Въведете правила, ограничаващи използването на всякакви мобилни устройства у дома. Никакви телефони, лаптопи, таблети на масата. Оставяйте време за разговори. Интересувайте се от приятелите на децата си. Дори да не са ви особено симпатични. Договорете се поне един от двата дни през уикенда да прекарвате заедно.

Забавлявайте се заедно! Обичайте децата си такива, каквито са!

Цветелина Велчева по материали от www.success.com