Дигиталните джаджи и социалните мрежи не са виновни. Откакто свят светува, човекът се опитва да отложи днешната работа за утре.

И колкото повече работа се трупа, толкова по-малко ни се захваща с нея. Ето няколко съвета как да излезем от този омагьосан кръг.

1. Не търсете съвършенство

Перфекционизмът спъва прогреса. Ако искате да изпипате всяка подробност "както трябва", ще отделите на една задача повече време, отколкото заслужава. От това ще пострадат другите ви ангажименти. Освен това няма да я свършите никога, защото съвършенството не съществува. Свършената работа е по-добра от перфектната работа.

2. Създайте си чувство за спешност

Забелязвали ли сте, че може да сте изключително продуктивни, когато трябва да свършите много работа в кратки срокове, а една проста задача може да ви отнеме часове. Работите добре под напрежение? Или важи известният закон на Паркинсън - "Работата се разраства до запълване на наличното време."

Ако имате цял следобед, за да изпратите няколко имейла, вероятно те ще ви отнемат точно толкова време. Опитайте се да си поставяте по-кратки срокове и използвайте времето, което ви остава, за нещо по-приятно. 

3. Раздробете големия проект на малки части 

Обикновено отлагаме, когато сме потиснати от мащабността на задачата. "Да стартирам собствен бизнес" или "Да си напиша дисертацията" в списъка със задачи може да звучи обезсърчаващо. Успехът често зависи от способността един проект да се преобразува в серия от изпълними стъпки.

Ако видите, че не напредвате с нещо, раздробете го на възможно най-малките задачи. Ако работите по всяка от тях дори по 15 минути на ден, бързо ще наберете инерция и увереност в успеха.

4. Работете с естествения си ритъм и навици

"Ранно пиле рано пее" не важи за всички. Разберете кои са вашите най-продуктивни часове и се възползвайте от тях, за да свършите най-трудните и важни неща.

Ако усещате, че "зацикляте", сменете обстановката. Поработете за час в някое кафе или се разходете навън, докато събирате идеи. Смяната в средата може да ви даде нови идеи и концентрация.

5. Правете проверка на времето си

Случвало ли ви се е в края на деня да не знаете къде ви е отишло времето? Ако работите за себе си, е много важно да се разберете точно как използвате времето си. Правете редовно детайлна проверка на деня си, проследете какво сте правили и колко време ви е отнело. Тази проверка може да ви даде полезна информация за това как тече работата ви през деня и къде да внесете корекции.

И не забравяйте почивката. Един от най-добрите начини да се справите с отлагането е да си давате почивка. Гледайте да елиминирате напрегнатата работа колкото се може по-бързо и се заемете с нещо, което ще ви достави удоволствие.