18 от най-странните деликатесни ястия, които може да опитате по света

08 юли 2016 г., 14:27
4761

Месо от кит - вкусно, но и противоречиво; снимка: De Repente/Shutterstock

Цените ли вкусната храна? А искате ли да опитате нещо наистина различно? Design Taxi ни предлага кулинарна разхода из някои от най-странните блюда, които могат да ви сервират по света.

Супа от костенурки

Тя се приготвя от определени видове костенурки с по-мека черупка и се счита за деликатен с Китай и Източна Азия.

Хакарл

Исландското национално ястие се прави от вид акула, която е оставена да ферментира в продължение на месеци, а след това се суши.

А Пинг

Това е пържена тарантула, сервирана с черен пипер. Става популярна при глада в Камбоджа през 70-те години, а днес е деликатес.

Сурстрьоминг

Херинга, оставена да ферментира почти до разлагане, която има ужасна миризма. Консумира се в Швеция.

Сурово конско месо

С малко мазнини и калории, то се поднася като част от порция суши в Япония.

Жабешки бутчета

Пържени или печени, те вървят с гарнитура от чесън. Имат вкус на пиле и са популярни във Франция.

Фугу

Едно ястие, с което рискувате живота си, тъй като този вид риба е изключително отровна. Готвачите трябва да имат специална подготовка.

Каш

Ястие от сварени кравешки крака и глави, сервира се с вид хляб и чаша водка. Консумира се в Близкия изток.

Смрадливи главички

Името е противно, но зад него се крият оставени да ферментират рибешки главички и вътрешности, най-често от сьомга. Яде се от индианците в Аляска.

 

Крокодилско

Определено не е от по-конвенционалните местни ястия. Комбинира вкус на пилешко и рачешко. Яде се в Австралия и Югоизточна Азия.

Биволски тестиси

Панирани и сервирани като бърза храна в американския Запад и Западна Канада.

Казу Марцу

Екстремен вид сирене, приготвено от овче мляко. В него се съдържат живи ларви. Произход - Сардиния.

Тъпоклюна кайра

Тази птица е защитена в някои страни, а в други като Исландия се яде като деликатес.

Отлежали яйца

Китайците ги запазват в специален разтвор в продължение на месеци. Жълтъкът позеленява, а белтъкът става тъмно кафяв. Миризмата пък е доста силна.

Червей Мопане

Доста голям и сочен червей, видът Мопане се приготвя с чили, домати и чесън. Консумира се в Южна Африка.

Пържена гърмяща змия

Ястие, традиционно за югозападните американски щати. Месото се одира от костите и се пържи. Има вкус, сходен с жабешките яйца.

Нсенене

Това е вид скакалец в Уганда, пържи се в собствена мазнина и се сервира с лук.

Месо от кит

Обработено на грил или дори сурово, то се яде в Скандинавските страни и Япония.

Ключови думи:
Коментари