Археолози се натъкнаха на мегалитен комплекс от над 500 менхира в Южна Испания - един от най-големите и най-значими обекти от този тип в Европа.

Археологическият обект в района Ла Торе-Ла Янера е на площ от 600 хектара. Той се намира между Аямонте и Виябланка, в провинция Уевла, близо до река Гуадиана. Теренът е бил предназначен за  производство на авокадо, но археологическият му потенциал е довел до проучване, което разкрива значението му.

"Това е най-голямата концентрация с най-голямо разнообразие от менхири, събрани на едно място на Иберийския полуостров", казва Хосе Антонио Линарес, изследовател от Университета в Уелва, един от ръководителите на проекта.

Вероятно първите вертикални камъни в този район са били издигнати през втората половина на 4-и и/или 5-и в. пр. н. е.

Менхирите са най-многобройни - 526 са запазени на мястото, където са стояли, или са затрупани. Размерът им варира от един до три метра дължина, с различни форми. 

Източник: . José Antonio Linares-Catela et al., Trabajos de Prehistoria, 2022

В местността Карнак в Северозападна Франция, която е една от най-важните в света, има 3000 менхира.

Фактът, че в района на Ла Торе-Ла Янера са концентрирани мигалитни елементи с голямо разнообразие и в добро състояние, му придава голяма стойност - казва Примитива Буено, професор по праистория в испанския университет в Алкала и съдиректор на проекта, предава БТА. "На един и същи обект да има алеи и кромлехи, не е толкова често срещано. Тук има всичко: алеи, кромлехи и долмени, и това привлича вниманието", анализира тя, като отбелязва "отличната им консервация".

Кромлехът е паметник, състоящ се от поредица камъни или менхири, които обграждат малко овално или кръгло пространство. Долменът е голям хоризонтален камък, който лежи върху големи вертикални камъни, а менхирът е дълъг камък, поставен вертикално.

Първоначално се планираше работата по разкриването на тези паметници да продължи до 2026 г., но междувременно ще има част, която ще може да бъде  посещавана, каза изследователката.