Има определени начини на мислене, гледни точки, фундаментални вярвания и действия, които стимулират човека да се чувства щастлив. Те са вплетени в характера му – водещ фактор във всичко, което ни се е случвало и предстои. Блогърът Марк ги определя като необходими съставки, създаващи усещането за щастие. Който ги има, чувства радостта от живота, чувства се жив, пише Мениджър Нюз.

Тези вълшебни елементи са:

1. Кураж. Страхът е най-големият крадец на човешко щастие. Марк Твен е казал, че смелостта не е липсата на страх, а устойчивостта на страха, неговото надмогване. Куражът ни предизвиква да излезем от зоната си на комфорт, да прегърнем живота и да избегнем болката, която е неизбежна във всички житейски промени и предизвикателства. Без него щастието е малко повече от илюзия.

2. Търпение. Колко щастливи са според вас нетърпеливите хора? Нетърпението е друга мощна сянка, която надвисва над щастието. Причината е, че заради него човек чувства постоянно безпокойство. Няма как човекът да почувства радост, ако не приеме, че никога няма да контролира на 100% живота си. И че събитията са непредвидими.

3. Благодарност. Да бъдеш благодарен означава да виждаш доброто преди лошото. Това умение се развива, когато умът се тренира да вижда и да се радва на „сребърните” неща в живота. Тя е висше дело, начин на мислене, свързан с душата и цялостното възприятие за случващото се на човека.

4. Любов. Тя побеждава всичко. Най-великото чувство е. За да се убедите в централното място, което любовта заема в живота ви, само си представете годините, изживени досега, без да сте обичали. Кой би си представил щастлив живот, изпълнен само с безразличие или омраза?

5. Прошка. „Да простиш е най-висшата, най-красива форма на любов. В отговор получаваш неизказан мир и щастие”, е казал Робърт Мулър. Няма много други неща, които да влияят благоприятно на създаването на усещане за щастие в човека толкова, колкото да простиш спонтанно, бързо и свободно.