Кой обича вечните мърморковци? Хората, които постоянно се оплакват, вредят на здравето ни. Не само психическото, но и физическото, защото ни натоварват с проблеми – съществуващи или не – и са поначало черногледи. Песимистите са обикновено и хора интроверти – затворени в себе си, избягващи социалните контакти, предпочитащи да останат под одеялото вкъщи пред телевизора, отколкото да излязат да се видят с приятели. Истината е, че социалните контакти са не само удоволствие, но и умение. Изискват време, внимание, усилия, които не всеки е готов да положи.

Скорошно проучване от Националната академия на науките на САЩ  установи, че хората, които са екстроверти, оптимисти, имат светъл поглед към живота и са лъчезарни и дружелюбни, имат много по-голям шанс да живеят по-дълго. Това е така, защото обикновено такива хора са и емоционално стабилни, намират се в хармония със себе си и със света. Също така не се задълбочават в проблемите, а ги приемат като естествена част от живота и се изправят смело срещу тях. Затова такива хора често са наричани късметлии или целунати от съдбата, което всъщност изобщо не е задължително. Те просто не натрапват проблемите си на другите и хората остават с впечатлението, че им върви по вода.

Колкото по-малко стресирани сте, толкова по-малка е и вероятността да страдате от заболявания на сърцето, нервната система или да развиете рак. Пълноценният и щастлив живот ви осигурява и добро здраве и шанс да доживеете до 85-90-годишна възраст.

С други думи, ако сте щастлив човек, ако сте широко скроен, ако имате много приятели, ако обичате да се усмихвате и сте оптимист, най-вероятно ще се радвате още дълго на живота.

Усмихнете се!

Цветелина Велчева