Воденето на бебешки дневник, когато най-после малката ви дъщеричка или син се появят на бял свят, е нещо прекрасно. До първите 2-3 месеца.

Заредени с ентусиазъм в началото, много скоро започвате да пропускате да отбележите важните моменти – било то от липса на време, от умора или просто от разсейване.

В крайна сметка бебешкият дневник бива запълнен, но някак набързо. И въпреки това е хубав спомен – и за майката, и за детето, когато порасне.

Какво още може да съхраните от онези първи мигове, което след време ще ви върне по много приятен начин години назад?

Бебешката косичка

За разлика от дневника, това поне не е трудоемко, става бързо и със сигурност оставя незабравим спомен.

Трябва ви само една красива и малка торбичка от плат – онези за подаръци вършат чудесна работа, но и сами може да си ушиете, за да бъде уникална. И панделка, с която да я завържете.

И една идея. Може да приготвите няколко такива торбички, към които да пришиете или привържете етикетчета, на които да опишете каква точно косичка съдържат: най-първата възможна, от първото подстригване, от кръщенето или кичурче от първия рожден ден.

Отпечатъци от ръце и крачета

Има и готови комплекти, които правят гипсови отливки, които след това може да поставите в рамка и да украсите стената с тях.

Но има и по-лесен вариант, който може да се превърне в много забавно проследяване на растежа на детето през първата му година.

Купете скицник, който да съдържа минимум 12 бели листа. И всеки месец правете отпечатък на бебешка ръчичка и краче на един от листовете.

Може да бъде просто очертаване с молив или флумастер, а може да го направите и с безвредни боички за рисуване, като след това много добре почистите бебешките ръце и крачета.