Едни родители водят детето в първи клас на 6,5 години, други - почти на 8. Способността да брои до 100 и да чете гладко далеч не е най-важният критерий, че то е готово за училище. Важни са самостоятелността на хлапето, неговата независимост, упоритост и много други фактори.
Ако не е ходило на детска градина, е добре да мине подготвителната група още през септември-октомври, за да се подготви за училище. Не всеки родител може самостоятелно да научи детето на всичко, което то трябва да знае за първи клас. Някои категорично нямат достатъчно време за това, други нямат педагогически умения и не могат да го мотивират да учи, трети просто не знаят как да обясняват.
Ето защо детето се изпраща в подготвителни класове, където учителят преподава всичко, което е необходимо.
Всъщност в училището не изискват малчуганът да дойде подготвен, да може да чете, да събира и изважда числата до 10. Всичко това се учи в първи клас.
Но обикновено програмата е направена така, че ако детето усвоява материала по-бавно, никой няма да се занимава индивидуално с него. След като учителят приключи с една тема, веднага преминава към друга, а неусвоеният материал се натрупва като снежна топка.
Затова много родители искат детето им да е добре подготвено, още преди да тръгне на училище, така че в първи клас лесно да се справя с програмата.

Защо тази подготовка е необходима:

 - Детето се учи на постоянство. Обикновено един урок продължава 30-45 минути, приблизително колкото един урок в училище.

- Самостоятелно да придобива знания ( без участието и подкрепата на родителите).

- Научава се да общува с учителя и децата без външна помощ. То само трябва да вдигне ръка, ако иска да попита нещо, да прави нови запознанства...

- Учителят оценява нивото му на подготовка по начина, по който се провеждат часовете в училище.

- Детето се самообслужва. Ако в детската градина родителите го водят до съблекалнята и му помагат да се съблече, то в училище няма как това да се случи.

Трябва ли от 5-годишно да се обучава

Детето може да бъде изпратено в първи клас на 6 години 6 месеца до 8-годишна възраст.
Съответно, ако подготовката започне предварително, извадете половин година или година от тази възраст. Тоест, ако детето отиде в първи клас на 6,5 години, тогава подготовката започва около 5 години и половина. 
Ако е възможно, консултирайте се с педагог и детски психолог дали детето ви е готово за училище.
Много експерти отбелязват, че за петгодишните не е важно да знаят таблицата за умножение , а да имат следните умения:

- да се самообслужват;

- да познават азбуката, основна способност за добавяне на срички;

- да броят до 10 напред и назад;

- ясно да произнасят звуци (по-добре е да се свържете с логопед своевременно преди училище);

- да умеят да слушат учителя и да овладяват материала;

- да имат способност да разбира и ясно да повтарят задачата;

- да могат да седят мирно и да внимават половин час.

Новите родители