Вярно ли е, че още от утробата бебето чува? А кога почва да вижда и само черно-бял ли е образът?

Слуховият апарат се формира през 14. седмица

на бременността. Две седмици по-късно започва да работи и бебето вече реагира на звуци.
Затова на въпроса от каква възраст бебето чува, отговорът е: много преди да се роди.

Утробата на майката създава идеални условия – стените на корема и на плацентата пропускат звуци със сила до 30 децибела, а това означава, че ембрионът може да чува дори тиктакането на часовника.

Амниотичната течност донякъде заглушава шума, който идва от вън, това обаче не пречи мъникът не само да чува гласа на майка си, но и да различава отделните интонации. Особено му харесва спокойната реч, ненатрапчивите звуци, приятните мелодии със средна сила, а резките викове, крясъци и силната музика въобще не му допадат.

Възприема по-добре мъжки глас

В утробата на майка си бебето възприема най-добре звуци с ниска честота, например мъжкия глас.
Затова е особено важно, докато жената е бременна, с него да общува не само тя, но и таткото.
Всеки сам може да реши дали ще му пее песни, дали ще му разказва някакви впечатления, дали ще описва света наоколо, дали ще му обяснява с какво нетърпение очаква появата му ...

Първият скрининг на слуха се прави още в родилния дом. На този етап трябва да се установи рискът от глухота. След това, ако се налага, слухът се проверява на 2, 4 и 6 месеца.

През първите 3 дни след раждането бебето не чува нищо,

защото в ушите му има течност. След това слухът започва интензивно да се развива и на 1 месец то вече различава отделни звуци, а през 9-12 седмица може да определи и посоката, от която те идват.