Нова тенденция в интимните отношения се шири в момента в социалните медии: куайът дъмпинг (quiet dumping), което в превод означава нещо като „тихо зарязване“, тоест когато единият или и двамата партньори са загубили интерес към връзката и поддържат единствено „санитарния минимум“, колкото да не скъсат окончателно. 

Названието е заимствано от термина куайът китинг (quiet quitting), описващ състояние, при което човек продължава да изпълнява служебните си задължения, но влага в тях по-малко време и енергия, защото мислено вече е напуснал.

Сега това чувство се пренася и в партньорството. Вътрешно вече си приключил връзката, поради което инвестираш в нея по-малко време и любов. Във всеки случай действаш тихомълком и избягваш открития разговор. Оставяш партньора или партньорката си в неведение, с надеждата, че той или тя сам/а ще се досети накъде вървят нещата.

Но внимание, куайът дъмпинг не бива да се бърка с гостинг, при който едната страна буквално изчезва от хоризонта и прекъсва всякаква комуникация. В първия случай партньорите присъстват физически във връзката, но бавно се изплъзват от нея, без да дават обяснения на другия. Това, че се действа толкова подмолно, прави куайът дъмпинг толкова по-мъчителен за засегнатите. Наистина подъл начин да сложиш край!

Най-проблематичното в тази тенденция е, че нейният инициатор дори не осъзнава, че върши нещо погрешно. Вместо това си внушава, че като не къса изведнъж, прави нещата по-безболезнени. Но това е огромна заблуда. Засегнатите често усещат все по-голямото отдръпване на партньора/партньорката и страдат мълчаливо. Въпреки това раздялата им идва по-късно като гръм от ясно небе!

Единственият начин да се предпазите от този вид раздяла е директната конфронтация. Ако забележите, че човекът до вас се държи дистанцирано и често добива отсъстващ вид, трябва незабавно да му поискате обяснение и в никакъв случай да не му позволите да се измъкне. Интуицията не ви лъже и ако имате усещането, че онзи, когото познавате най-добре, бавно, но сигурно се отчуждава от вас, определено нещо не е наред!