Влюбени сте, а той/ тя не ви обича. Как да изтръгнете от сърцето си този човек, когато любовта не е взаимна и не е споделени. И възможно ли е изобщо? 

Ето какво съветва психотерапевтът Андрей Курпатов, автор на книгата „Не ми пука. Универсални правила ".

Всички ние мечтаем за любов ... Но какво става, когато изпитваме любов, която не е споделена. Какво да правим?

„Само здравият разум ще помогне да се справим с несподелената любов. Нашата задача е да се справим със собствените си чувства, да премахнем всяко хиперболизиране на тази любов, и очакванията си той (тя) разбере колко много го обичаме. Това няма да се случи,“ категоричен е д-р Курпатов

Едва след като се отървем от превъзбуденото състояние, ще може да видим малко по-реалено образа на човека, в когото сме влюбени.

1. Проблемът с несподелените чувства

Първото нещо, което трябва да признаете пред себе си, е, че сте се влюбили в някого, а не той (тя) във вас. Всичко, за което мечтаете, всичко, което искате да имате, е нужно на вас, а не на обекта на вашата страст. Тази равносметка е трудно да се направи, когато любовта замъглява очите ви, но е крайно необходима.

2. Признайте си, че обектът на вашата страст е „оцветен“ само в розово

Трябва да осъзнаем, че този „някой“, когото сме решили да направим щастлив, в голяма степен е плод на нашата обсебваща любов. Това е образ, който е удобен да бъде обичан от нас. Ако не сме се виждали с този човек на срещи, ако той не е говорил с нас открито - всичко, което всъщност „знаем“ за него, е чиста илюзия – нещо, за което мечтаем.

3. Осъзнайте, че приемате желаното за действително

Ако няма взаимни чувства, човекът до вас се чувства като ряпа - вие го дърпате, той „не се поклаща". Трябва да си го признаете. Истината е, че когато страдате от несподелена любов, вие знаете, че не сте обичани. Да, много искате да бъдете обичани, но се поставяте в глупаво и уязвимо положение. 

4. Намерете някакво занимание, което да ангажира ума ви

Всичко, което ви дойде на ум е от полза: намерете си допълнителна работа в офиса, заминете на командировка, отидете на вилата, за да прекопаете цветята.

Разбира се, има шанс въпреки работата, да прекарате време в мечти за „ голямата“ любов и да страдате сами.

Трябва обаче да отделите време и да се погрижите да себе си.

Новите родители