Вашият вътрешен глас (мислите, породени от вашите чувства) може да ви помогне да постигнете невъзможното или да съсипе напълно вашата кариера. Когато направите грешка, този глас може да я  превърне непреодолима пропаст или в нещо, от което да се поучите и да използвате по продуктивен начин.

Негативният вътрешен глас е нереалистичен, ненужен и саморазрушителен. Той ви хвърля в една емоционална спирала, от която трудно може да се измъкнете. е

Вътрешният ви глас се ръководи от вижданията, мислите и вярванията, които имате за себе си. Той играе една често подценявана, но изключително важна роля в успеха, защото може едновременно да ви стимулира да продължите напред, за да постигнете целите си, и да ви задържи на едно място, спирайки вашето развитие.

В TalentSmart направихме проучване на емоционалната интелигентност(EQ) на над един милион души и установихме, че 90% от хората, които могат да се похвалят със сериозни професионални успехи и добра кариера, имат високо EQ. Всички тези успешни хора притежават едно важно умение – способността да разпознават и контролират своите негативни мисли по такъв начин, че те да не им пречат да достигнат пълния си потенциал.

Когато става въпрос за негативния вътрешен глас, ние открихме няколко често срещани мисли и вярвания, които могат да попречат на вашия успех. Ето някои от тях:

1. Съвършенството води до успех

Човешките същества по природа са склонни да правят грешки. Когато се стремите към перфекционизъм, неизменно оставате разочарован от вашето представяне и прекарвате времето си в мисли за това къде сте се провалили и какво сте можели да направите по-добре, вместо да се насладите на това, което сте постигнали.

2. Съдбата ми е предопределена

Прекалено много хора вярват в изключително ирационалната идея, че им е писано да успеят или да се провалят. Не се заблуждавайте, вашата съдба е в собствените ви ръце. Когато казвате, че вашите многобройни успехи и провали са предопределени от сили, които са извън ваш контрол, вие просто си търсите извинение, с което да обясните действията си.

Вижте още на страниците на Мениджър Нюз.