Тялото ни е странна и сложна машина. В него работят стотици биологични системи и цикли. Често те са твърде трудни за разбиране.

Наред с тях съществуват и множество механизми, които ни бранят от света около нас - 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата.

Например...

Gallery
Кихане

Когато носните ни канали са пълни с твърде много алергени, микроби, прах или други подобни дразнители, ние обикновено кихаме. По този начин тялото ни се опитва да се избави от тези "боклуци".

Снимка: Shutterstock

Gallery
Стряскане, преди да заспим

Имали ли сте странното чувство, че докато заспивате, проапдате? Сякаш електрически импулс преминава през цялото ни тяло. В миг като този нашите мускули получават толкова силен спазъм, че понякога падаме от леглото и се събуждаме на момента. Необикновеният феномен се получава, когато започнем да заспиваме и честотата на дишането ни рязко падне, пулсът ни леко се забавя, а мускулите ни са отпуснати. Мозъкът ви интерпретира тези промени като вестители на скорошна смърт. Затова се опитва да ви спаси, изпращайки ви силен импулс.

Снимка: Shutterstock

Gallery
Протягане

Протягането е инстинкт, с който приготвяме тялото си за физическите действия, които очакваме то да извърши през деня. В същото време по този начин мускулите възстановяват кръвния поток. А и настроението ни се подобрява.

Снимка: Shutterstock

Gallery
Хълцане

Пневмогастричният ни нерв може да се раздразни, когато се храним прекалено бързо и поглъщаме големи парчета храна (или пък преяждаме).Той е тясно свързан с нашия стомах и диафрагма. Именно в подобни случаи започваме да хълцаме.

Снимка: Shutterstock

Gallery
Сълзи

Освен, че сълзите предпазват слъзната мембрана на окото ни, когато чужд обект попадне в нея, те също така са инструмент за "емоционална защита". Учените смятат, че в стресови ситуации тялото създава нов, силен източник на дразнение, за да ни отвлече вниманието от болката, която изживяваме в този момент.

Това са само някои от защитните реакции на нашето тяло. Не забравяйте да го обичате и да му благодарите всеки ден, че се грижи за вас! Бъдете спокойни: вашето тяло ще се погрижи за всичко!

Снимка: Shutterstock

Gallery
Загубата на памет

При тежки и неприятни изживявания нашият мозък буквално може да изтрие най-кошмарните моменти. По този начин той брани психиката ни.

Снимка: Shutterstock

Gallery
Набръчкването на кожата на ръцете

Колкото и да не ви се вярва, ролята на този механизъм е доста важна. Активира се, когато тялото ви се сблъска с повишено количество влага. Тогава то "разбира", че средата може да е доста хлъзгава. Затова кожата на ръцете ви веднага започва да се променя, за да улесни захващането за гладки повърхности.

Снимка: Shutterstock

Gallery
Настръхване

По този начин тялото ни намалява количеството топлина, което губи през порите на кожата. Така ни помага да се сгреем в лоши климатични условия.

Снимка: Shutterstock