Мамо, знам, че си уморена, но аз съм тук сега и имам нужда от теб. Моля те, обърни ми внимание.

Мамо, моля те отдели време за мен. Искам да почувствам, че мога да ти се доверя. Когато порасна, ще мога да се доверявам и аз на другите хора.

Мамо, прочети ми приказка, поиграй с мен. Когато порасна, ще знам, че съм интересен и заслужавам внимание.

Мамо, не ми забранявай да изразявам чувствата си – позволи ми да плача, да се ядосвам, да съм тъжен и да се радвам. Говори с мен за чувствата. Опитай се да ми обясниш и да бъдеш търпелива с мен. Когато порасна, аз ще разбирам себе си и ще знам, че с мен всичко е наред.

Мамо, не ми се сърди, че не мога винаги да контролирам чувствата си. Не ми се карай, не се ядосвай, намери начин да ме успокоиш.

Мамо, помогни ми, когато ми е трудно, утеши ме, когато греша, насърчи ме, когато съм претърпял неуспех, покажи ми, че вярваш в мен. Не ме наказвай. Когато порасна, аз ще вярвам в себе си и ще мога да подкрепям другите.

Мамо, питай ме какво ми харесва и от какво имам нужда, не ми налагай твоите предпочитания, остави ме да избирам и да взимам решения за малките неща – за играчките, за цвета на дрехите. И когато порасна, аз ще мога да разбирам своите истински желания.

Мамо, понякога няма да съм съгласен с теб, понякога ще протестирам и ще ти отказвам. Не мисли, че това винаги е лошо. Когато порасна, ще мога да казвам „не” и да отстоявам себе си.

Мамо, дай ми свобода, не ме контролирай непрекъснато, остави ме да сгреша, да падна, за да разбера сам. И когато порасна, ще бъда отговорен човек.

Мамо, не бързай да ме направиш възрастен, позволи ми да бъда дете, да правя бели, да върша „глупости“, да бъда слаб и беззащитен. И аз ще порасна самостоятелен и независим.

Мамо, обичай ме просто така – такъв, какъвто съм. Не искай постоянно да ме променяш, да ме изграждаш по собствен вкус - аз съм отделна личност. Само така, когато порасна, ще се чувствам ценен и значим.

Мамо, бъди до мен, докато съм дете. Намирай време за мен. Имам най-голяма нужда от теб сега. Когато порасна, няма да страдам от самота и чувство на малоценност.

Мамо, прегръщай ме по-често, моля те.

Мамо, обичам те!