Има гобален дефицит от 5,9 милиона медицински сестри, съобщиха от Световната здравна организация (СЗО) в докладът им "The State of the World's Nursing 2020". Най-големи са пропуските в страни в Африка, Югоизточна Азия, региона на Средиземноморието и някои части на Южна Америка.

Докладът предоставя задълбочен поглед върху най-големия компонент на здравната работна сила. Констатациите идентифицират съществени пропуски в работната сила, специално в дела на медицинските сестри, които представляват повече от половината от всички здравни работници по света, предоставящи жизненоважни услуги в цялата здравна система. В исторически план, както и днес, медицинските сестри са начело на борбата с пандемията, която заплашва здравето по целия свят. По целия свят те демонстрират своето състрадание, храброст и смелост, докато се борят с пандемията от COVID-19: никога досега тяхната значимост не е била по-ясно демонстрирана.

„Сестрите са гръбнакът на всяка здравна система. Днес много медицински сестри се оказват на първа линия в битката срещу Covid-19 “, каза д-р Тедрос Адханом Гебрейесус, изпълнителен директор на СЗО. „Този ​​доклад е изключително напомняне за уникалната роля, която играят те, и събуждане, за да се гарантира, че получават необходимата подкрепа, за да поддържат света здрав.“

Докладът на Световната здравна организация (СЗО) в партньорство с Международния съвет на медицинските сестри (ICN) и Nursing Now разкрива, че днес в света има малко под 28 милиона медицински сестри. Между 2013 и 2018 г. броят на медицинските сестри се е увеличил с 4,7 милиона. Но, въпреки това, броят им не е достатъчен и се отчита глобален дефицит от 5,9 милиона.

Повече от 80 на сто от медицинските сестри по света работят в страни, в които живее половината от населението на света. И всяка осма медицинска сестра практикува в държава, различна от тази, в която е родена или обучена. Застаряването, като обща демографска тенденция дава негативен ефект и при тази професия: една от шест медицински сестри в света се очаква да се пенсионира през следващите 10 години.

За да се предотврати недостигът в световен мащаб, докладът изчислява, че страните, които в момента регистрират дефицит на този тип здравни специалисти, трябва да увеличат общия брой завършили медицински сестри средно с 8% годишно, заедно с допълни стимули да бъдат наети и задържани в здравната система. Това би струвало приблизително 10 долара на глава от населението годишно.

Около 90 процента от всички медицински сестри са жени, но малко от тях са на висши ръководни позиции в здравеопазването - по-голямата част от тези длъжности са заети от мъже. Докладът показва, че когато държавите дават възможност на медицинските сестри да поемат ръководна роля, условията за сестри се подобряват.

Посланието на доклада е ясно: правителствата трябва да инвестират в масово ускоряване на образованието за медицински сестри, трябва да създават работни места за тях и възможности за лидерски позиции. Без медицински сестри, акушерки и други здравни работници държавите не могат да спечелят битката срещу коронавируса или да постигнат универсално здравно покритие!

Източник: Мениджър Нюз