Секвенирането на целия геном преди раждането поражда сериозни етични въпроси, пише Inside Science.

Един ден бъдещата майка ще влезе в кабинета на лекаря или генетичния консултант и ще тръшне на бюрото му масивна папка. Тя ще съдържа целия геном на детето, което предстои да се роди - всеки ген и хромозома. От него специалистите могат да извадят всякаква информация за бъдещото му развитие. Нужна е само кръвна проба.

Звучи като сюжет от филма "Гатака", но технологията не е научна фантастика. Въпрос на време е тя да стане реалност. Секвенирането на целия геном в момента струва хиляди, но цената постепенно пада и подобна практика изглежда неизбежна.

Неизбежни са и моралните проблеми, които тя поражда. Според специалиста по биоетика Артър Каплан това ще е най-спорният въпрос в следващите 20 години.

Засега пренаталният тест се използва за диагностика - когато има съмнения за наследствени заболявания.

Ако се секвенира целият геном, голяма част от тази информация в момента е безполезна. Функциите на повечето гени все още са известни, а един ген не е достатъчен, за да се прояви дадена черта или заболяване. Това, че човек е генетично предразположен към сърдечни заболявания не означава, че ще развие такива.

"В генетиката всичко е въпрос на вероятност," казва Каплан. "Няма спор, че ни предстоят трудни времена, що се отнася до преценката на риска."

Според доклад на учени от независимия институт за биоетика Hastings Center в САЩ още сега трябва да се предприемат действия:  медицинската общност да определи каква част от информацията трябва да се предоставя на бъдещите родители.