Списъци със задачи, постоянни напомняния и известия, най-вероятно сте опитали всичко по силите си, за да се отървете от навика да оставяте днешната работа за утре.

Ако сте свикнали да отлагате важни задачи до последната възможна минута, най-вероятно сте си създали една изключително напрегната среда на работа, в която стресът изтощението са неразделна част от вашето ежедневие. Според ново проучване обаче има едно нещо, което може да направите, за да се справите с лошия си навик да отлагате.  

Изследване, публикувано във Frontiers in Psychology, разкрива съществуването на силна връзка между качеството на нашия сън и склонността ни да отлагаме.

За целта на проучването са били анкетирани хора от най-различни работни сфери, сред които финанси, образование, здравеопазване, строителство и продажби. Те били помолени да следят и записват качеството си на сън и склонността си да отлагат задълженията си в рамките на 10 последователни работни дни. Резултатите от изследването показали, че липсата на добър сън водила до увеличение на склонността и честотата на отлагане на задължения на следващия ден. Този ефект обаче е силно зависим и от нивото на самоконтрол на отделния индивид. Хората, които са имали ниски нива на самоконтрол, са били засегнати значително по-силно от липсата на сън, отколкото онези, които са имали способността да управляват емоциите и чувствата си.

Проучването показало сериозна разлика в честотата на отлагане между индивидите с ниски нива на самоконтрол и онези с по-високи такива в случаите, когато и двете групи са изпитвали липса на качествен сън. Разликите обаче ставали значително по-малки, когато те са започвали деня си отпочинали и ободрени след дълъг и пълноценен сън.

В крайна сметка, това означава, че колко често отлагате работата си не зависи толкова от някаква личността черта, която ви прави „по-мързеливи“, а от податливостта ви към външни фактори (като липсата на сън), които ви карат да отлагате. Така че, ако искате да се отървете от навика да отлагате важни задачи за следващия ден, трябва да започнете да отделяте повече внимание на вашия сън.

Един от най-лесните и ефективни начини да подобрите качеството на съня си е чрез следването на график, който да ви помага да лягате и ставате по-едно и също време всеки ден. Към това може да добавите ежедневни упражнения и навика да държите мобилните си устройства далеч от леглото.

Мениджър Нюз