Всеки сезон има своите заболявания. Ето как да се ориентирате какво може да очаквате, месец по месец, за да реагирате по най-правилния начин.

Освен най-честите заболявания в различните месеци от годината, обясняваме и кои са най-характерните им симптоми, как да облекчите състоянието на детето и да се справите с вирусите и бактериите.

От януари до февруари: кашлица и болки в гърлото

- Симптомите на тези нeразположения, характерни за първите месеци на годината, са зачервяване и болка, придружени от затруднено преглъщане. Често те са придружени от суха и упорита кашлица.

- За успокояване на възпаленото гърло, овлажнителите са много полезни. При кашлица може да облекчите състоянието и с гаргара от билков чай, физиологичен разтвор или стерилизирана морска вода.

Лекарства за облекчаване на кашлицата не трябва да се използват, освен ако не са предписани от вашия педиатър. Предложете на детето си да пие по-често течности, тъй като те овлажняват лигавиците в гърлото и разхлабват слузта. И не прекалявайте със затоплянето на помещенията – твърде високите температури не са полезни.

От март до април: „шеста болест“

- В този период е широко разпространена розеолата, причинена от херпесния вирус тип 6В (наричана още „шеста болест“). Това е микроорганизъм, който се предава чрез директен контакт със слюнката или слузта на болния човек. Най-засегнати са децата на възраст между шест месеца и две години.

- Треската в този случай се повишава бързо и остава висока в продължение на три или четири дни. По-късно рязко се понижава и по кожата на бебето се появяват много розови петна. Тези петна избиват първо по шията, след което обхващат крайниците и лицето. След 2-3 дни изчезват и детето е излекувано.

- Няма специфични терапии за това заболяване. Обикновено се предписват антипиретици. Но се дават от лекар, никога не прибягвайте до самолечение.

От април до май: варицела

- Варицелата се проявява с червени пъпки, които много сърбят (наричат се папули). Първоначално те са малко, след това се простират по цялото тяло.

После папулите се превръщат във везикули – мехурчета, пълни с бистра течност, в която е концентриран вирусът. На този етап от заболяването детето е много заразно.

Когато мехурчетата се покрият с корички и започнат да засъхват, детето се счита за излекувано. Варицелата винаги е придружена от треска и общо неразположение.

- За облекчаване на състоянието най-често се използват антипиретици, които са полезни за понижаване на температурата. При леките случаи протича без усложнения, но при някои деца може да навлезе в гърлото, очите, уретрата, влагалището и ануса.

От юни до юли: HSV

- Нарича се още херпес симплекс тип 1 и е отговорен за състояние, което може да се определи като „треска“ в устната кухина.

- Първоначално детето чувства нещо като боцкане, сърбеж или изтръпване. Почти веднага се появяват типичните мехурчета. След 5-7 дни те се разкъсват, изсъхват и заменят с малки, жълтеникаво-кафяви корички, които изчезват сами.

- По предписание на педиатър е възможно да се прилага специфичен антивирусен крем. Но само след консултация.

От юли до август: чревни разстройства

- Детето има болки в стомаха, гадене, повръщане и диария. Изпражненията са течни и обилни, а изхожданията – многобройни. Много важно е в такава ситуация да обърнете голямо внимание на дехидратацията на малкото.

- Необходимо е да се възстановят загубените течности, като се прибягва и до специфични рехидратиращи вещества. При тежки случаи лекарите изписват антибиотици, може да се стигне и до вливане на разтвори.

От септември до октомври: настинки

- Хрема, затруднено дишане, кихане и общо неразположение характеризират първата фаза на заболяването, която продължава около три дни и е най-заразната. Носният секрет и слюнката са истински концентрати на вируси.

- За да успокоите симптомите, носът трябва да се поддържа много чист, тъй като слузта насърчава разпространението на микроби, които могат да причинят други инфекции (синузит или отит). Имате зелена светлина за промивки с физиологичен разтвор или стерилизирана морска вода. Ако детето е много малко, секретите могат да се аспирират и със съответните назални аспиратори.

Ноември до декември: грип

- При по-големи деца грипът се проявява с висока температура, упорита кашлица и болка в мускулите и ставите. Могат да се появят и усложнения като отит или синузит.

- Бебетата на възраст под една година имат по-леки симптоми: безпокойство, диария и плач, дори без температура.

- За понижаване на температурата се приемат антипиретици. Детето трябва да остане у дома. Може да се върне в детската градина или училище един ден след като преминат симптомите и високата температура спадне.

По материали от Qui mamme. Източник: Новите родители