Когато мислим за това какво ни кара да бъдем щастливи, ние обикновено се сещаме за неща, които ни носят непосредствено удоволствие – вкусна храна, любима книга или релаксиращ ден на плажа. Тези удоволствия носят единствено краткотрайно щастие, което обикновено не оставя траен отпечатък върху вашият живот. Последните прочувания показват, че истинското щастие и удовлетворение от живота се постига по малко по-различен начин.

Професорът по психология в Пенсилванския университет Мартин Селигман категоризира хората в три групи според начина, по който те преследват щастието:

Приятният живот: В тази категория влизат хората, търсещи щастие в интензивни и мимолетни преживявания, които носят силно удоволствие. Те знаят как да се насладят на мига и да направят така, че удоволствието от него да трае по-дълго. Тези хора често са определяни като „търсачи на силни усещания“.

Ангажираният живот: Тези хора търсят щастие като влагат цялото си внимание в работата по развитието на техните страсти и интереси. Те се потапят толкова дълбоко в своите занимания, че понякога изглеждат студени, дистанцирани и дори безчувствени.

Смисленият живот: Тук попадат хората, които използват своите умения и способности, за да постигнат нещо, което според тях допринася за общото благо.

Селигман е установил, че хората които преследват „приятният живот“ са значително по-нещастни от другите две групи. Общото между търсещите „ангажиран живот“ и тези, които искат да имат „смислен живот“, е, че те използват своите способности за да се самоусъвършенстват и да подобрят света около тях.

Ако искате да тръгнете по техните стъпки, включете тези навици във вашия живот.

1. Създайте си собствено щастие

Всяка секунда, която губите в чакане на щастието, е време, което може да използвате, за да си го създадете сами. Ние полагаме толкова големи усилия да не разочароваме другите, че често жертваме собственото си щастие. Най-щастливите хора не са най-богатите, най-красивите и най-големите късметлии, те са тези, които сами създават собствено щастие.

2. Обградете се с правилните хора

Щастието е заразно. Когато сте заобиколени от щастливи хора, вие сте по-уверени и мотивирани да постигнете целите си, а и като цяло, времето прекарано с тях е по-забавно и приятно. От друга страна, контактите с негативни хора имат обратен ефект – те искат другите да ги съжаляват и да бъдат също толкова нещастни, колкото самите тях.

3. Отделете нужното време за сън

Никога няма да спра да повтарям колко важен е сънят за подобряването на настроението, концентрацията и самоконтрола. Когато спите, мозъкът ви буквално се презарежда като батериите на вашия телефон, премахвайки токсичните протеини, които се натрупват през деня като странични продукти от активността на мозъка. Когато не получавате достатъчно сън, вашата енергия, фокус и памет са значително отслабени.

4. Живейте в настоящето

Няма как да разкриете пълния си потенциал, докато не се научите да живеете в настоящето. Чувството на вина не може да промени миналото, а тревогите и опасенията не могат да повлияят на бъдещето. Невъзможно е да бъдете щастливи, ако отказвате да приемате действителността, било то добра или лоша, в която живеете в настоящето.

Ако не можете да се помирите с вашето минало, то ще определи вашето бъдеще, а ако не приемете несигурността на бъдещето, никога няма да намерите спокойствие в настоящето.

Както е казал Марк Твен: „Да се тревожиш е като да плащаш дълг, който не си натрупал“.

Вижте още на страниците на Мениджър Нюз.