Омръзна ви да търсите перфектната диета, за да свалите излишните килограми, натрупани през годините? Спокойно, тези няколко прости и научно обосновани съвета ще ви помогнат.

1. Тренирайте. Това е първият и най-очевиден съвет. Докато се натоварвате физически – било то във фитнеса или по време на джогинг – горите калории. Нещо повече - наскоро стана ясно, че организмът продължава да се отървава от излишните мазнини и в нощта след самата тренировка.

2. Не пропускайте ядения, особено закуската. Когато гладувате, мозъкът и тялото ви създават силното желание у вас да ядете висококалорични храни. Закуската пък поддържа нормални нива на хормоните и  кръвната ви захар. Освен това ускорява метаболизма.

3. Консумирайте на протеини и нискомаслени млечни продукти. Ако добавите 10 процента повече протеин към храната си, ще се чувствате с една идея по-малко гладни. Това се дължи на факта, че протеинът стимулира освобождаването на големи количества от химикала PYY, който потиска апетита.

4. Супи. Когато изпиете чаша вода преди яденето, течността се абсорбира лесно, още преди храната да се смеля. Това смалява размера на стомаха ви и ви кара да се чувствате гладни. Какво да правите? Вземете един блендър и смесете храната си в едно. По този начин течностите ще бъдат по-бавно абсорбирани, стомахът ви стои в нормално положение, а вие се чувствате по-малко гладни.

5. Бройте си дневния прием на калории. Когато знаете, че кафето е 10 калории, а капучиното – 100, ще структурирате режима си на хранене много по-добре и съответно – ще ядете повече храна, но ще приемате по-малко калории.

6. Яжте от по-малка чиния. Изследванията сочат, че ако намалите размера на чинията си от 30 см на 25 см, ще приемате 22 процента по-малко храна. Това е така, тъй като тялото ни трудно отказва храната пред него, дори и когато сме сити.