За девети път Софийският международен литературен фестивал се очертава като най-мащабното литературно събитие за годината. Отново в него ще се включат над 100 участници и ще има над 40 събития. Тази година фестивалът ще се проведе в общо шест дни – от 07 до 12 декември. Събитията ще са онлайн и ще се излъчват на адрес:  https://www.facebook.com/sofialiteraryfest

Международната програма на литературния форум все повече се разширява. Тази година единият от фокусите е да срещне българската публика с писатели, носители на Наградата на ЕС за литература. Българските читатели ще могат да чуят Лидия Димковска, Маренте де Моор, Клаудиу Флориан, Гаска Шиян, да се запознаят с интересни тенденции в съвременното писане и да откроят ония теми и идеи, които белязват съвременната европейска литература.

Вторият фокус са знакови имена в съвременната – можем да кажем – световна литература и култура. Тук си струва да се откроят фигури като Дубравка Угрешич и Ана Бландиана, които са известни не само със своите художествени текстове, но и с есеистиката и публицистиката си и чийто глас отзвучава с особена тежест днес. Смятаната за най-голямата съвременна нидерландска писателка Кони Палмен ще говори не само за чистите си фикции, но и за своя поглед към автори като Силвия Плат и Тед Хюз, а в лицето на Фиона Сампсън ще видим авторка, която през поезията, традиционно считана за по-малко четена, е успяла да постигне успех, известност, влияние.

Интересни ще бъдат срещите с Алексей Салников,  който умее да улавя злободневното и да проявява завидно чувство за хумор, както и с Елвира Семинара, която има вкус към странните, нестандартни хора и ситуации.

Основни за структурата на фестивала продължават да бъдат срещите с автори и различните коментарни и критични дискусии. Сред българските участници тази година са поетите и писателите: Георги Господинов,       Захари Карабашлиев, Тони Николов, Алек Попо, Георги Борисов, Георги Тенев, Елена Алексиева, Александър Шурбанов, Рада Александрова, Аксиния Михайлова, Илко Димитров, Цочо Бояджиев, Деметра Дулева, Катерина Хапсали, Деляна Манева и мн. др.

Особен акцент на фестивала ще бъдат дискусиите, отново посветени на ключови проблеми на съвремието ни.

Първата от тях ще засегне въпросите на превода. Модераторът Дария Карапеткова е извела следните тематични ядра: Кой има право да превежда?

А) Който най-много иска

Б) Който най-много е учил

В) Който има прическа като тази на автора

Г) Всеки сам си преценя

В разговора ще се включат: Георги Ангелов, Ренета Килева, Стиляна Милкова, Георги Вълчев, Нина Караманова.

Втората ще бъде посветена на въпросите на критиката, авторството, Фейсбук. Дискусията ще постави вечно наболелия въпрос за това има или няма сериозна оперативна критика в България, кой я пише, кой я чете и има ли нужда от нея. Ще стане дума и за новия проект на Снежина Петрова в контекста на това как четем и препрочитаме класиката, как я преподаваме и може ли критиката да е път към децата и култивирането сред тях на някаква любов към четенето.

Дискусията „ Онлайн литература, подкастове, букстаграмъри“ще бъде модерирана от Темз Арабаджиева. В разговора участниците ще разкажат що е това букстаграм, блог и подкаст, както и каква е разликата между тези формати и други методи за популяризирането на литературата. Ще се посочат някои тенденции в развитието на трите платформи, а гостите Стефан Русинов, Магдалена Младенова и Христина Тодорова ще споделят как подхождат към създаването на съдържание, защо са избрали точно този формат и за кого е подходящ той. Заедно те ще се опитат да очертаят и влиянието, което според тях имат подобни канали във формирането на собствен литературен вкус.

А в „Автобиографиите и биографичното писане“, модерирана от Силвия Недкова и с участието на Георги Тошев, Боряна Дукова и Иво Милев ще се обърне внимание на изкуството да се пише биография. Гостите ще разкажат как се събира информация от различни източници и разнолики хора, как се разказва пълноценно чуждата история и какви са тънкостите на документалното писане.

Ще продължи и инициативата да се отделя специално внимание на значими литературни събития, разпознаваеми, устойчиви, интересни, непознати или напълно нови начинания. Част от СМЛФ представя ще бъдат: Прочети София“, Конкурс на името на Петя Дубарова, Бургас с участието на Кристин Димитрова и Мартин Колев; „Литературни маршрути“ и „Скритите букви“  с модератор Радослав Чичеви с участието на Тодора Радева и екипа й; Столична библиотека и нейните инициативи „Поет, разказвач, преводач и книжен дизайнер на месеца“. Модератор ще бъде Петър Чухов, а като участници ще се включат Капка Кънева, Бойко Ламбовски и Русанка Ляпова.

Още два акцента от фестивала са Вечерта, посветена на Федя Филкова с участието на Мирела Иванова и Теодора Димова, както и Поезия и музика: нови гласове в поезията.

Gallery