"Като родители на 3 деца, с жена ми често мислим за ценностите, които искаме да възпитаме в тях преди да са поели по своя път, пише Мениджър Нюз. Винаги съм вярвал, че опитът е най-важен, но децата са ограничени по отношение на самостоятелните си преживявания. Затова нашата роля на родители е изключително важна за посоката, по която потомството ни ще поеме, за да сполучи."

Това посочва в материал в LinkedIn Питър Ацето, президент и главен изпълнителен директор на компанията Tangerine Bank. Той предлага 3 урока за родители, вдъхновени от житейски преживявания. Ето какви са те. 

Урок 1: След 17 години в сферата на финансите научих колко важни са здравословните финансови навици и свободата.

Също както правилното хранене и редовните физически упражнения,управлението на финансите, спестяването за нещата, които искаме да си купим, разбирането на кредитите и тяхната цена, са жизненоважни за бъдещата ни свобода. Добрите родители искат от децата те да работят усърдно, да се държат уважително и да са честни и лоялни. Но ако искаме и да са щастливи, защо не ги научим и да бъдат спестовници?

Спестяването поражда усещания за финансова сигурност и лична свобода, които ни даряват с изобилие от възможности. Когато имаме контрол над натовареното си ежедневие, стресът ни се струва по-поносим. Спестяването ни позволява да купуваме продукти, които смятаме за изключително ценни – ето чувство за свобода! Това е стъпалото, от което можем спокойно да поемем по пътя към щастието. Насоките, които даваме на децата си за боравене с парите, им помага да изградят за себе си спокойно бъдеще.