Само в Съединените щати около 2 милиона души са напълно или частично лишени от обоняние. Това не е лошо, когато ви се наложи да минете покрай кожа с боклук, но определено може да ви провали в любовния живот, изтъква PopSci,

Учените вече са открили връзката между липсата на обоняние и чувството на несигурност, като една от основните причини за това, че хората без мирис не могат да се проверят за миризми и това ги притеснява. Сега обаче ново изследване съпоставя лица без обоняние с обикновени хора по отношение на бпоя на техните сексуални партньори.

Общо 32 души, които не усещат миризми - 22 жени и 10 мъже - заедно със също толкова от другата група, трябва да отговорят на въпроса дали ако хората се чувстват несигурни, защото не могат да помиришат нищо, това ги прави несигурни и по отношение на сексуалния им опит.

Оказва се, че нещо наистина засяга любовния им живот.

Мъжете без обоняние имали точно пет пъти по-малко интимни партньори в сравнение със своите събратя в другата груба. При жените положението не било толкова различно, но в сравнение с контролната груха те също се считали за по-несигурни в любовните си връзки.

Ето няколко обяснение за това защо се получава така.

Докато жените без обоняние са по-несигурни във връзките, при мъжете със същия недостатък доста сериозно липсва сигурност в социалното общуване като цяло. Това ги прави по-неуверени в социални ситуации и обяснява ниския брой интимни контакти. Освен това съществуват доказателства, че някои специфични миризми могат да бъдат свързвани с връзки доста повече при жените, отколкото при мъжете. Това би обяснило защо липсата на чувство за обоняние се свързва повече с жените, които се чувстват несигурни в сравнение с мъжете. И накрая учените припомнят, че въпросното проучване е проведено с доста малка извадка от тази специфична група хора. Ако се изследват мъже и жени без обоняние в по-голям брой, то това може да доведе до по-различни резултати.