До този извод стигнаха американски учени и причината според тях е нарушена мозъчна функция.
Тя не се предизвиква от собствените мисли, нито под чуждо влияние. Психолози от Университета на Калифорния в Лос Анджелис наблюдавали мозъчната активност на пациенти с дисморфофобия, докато те разглеждали снимки. Дисморфофобията е психично заболяване, свързано с нарушено възприемане на собственото тяло и прекалено фокусиране върху някакъв негов дефект.
В сравнение с контролна група от здрави хора станало ясно, че пациентите срещат затруднения да възприемат обекти - вкл. своето лице и тяло - като цяло. При всякакви предмети, например къщи, те се фокусирали върху детайли, а не върху цялата картина. И тъй като възприемането на детайли е преувеличено, всеки недостатък в тях водел до срив на собственото им самочувствие. Дълго време психолозите смятаха, че проблемът на хора с дисморфофобия са просто техните „изкривени“ мисли. Сега става очевидно, че виновен е участък от мозъчната кора – и проблемите там възникват още преди оформянето на съзнателна мисъл.
Откритието ще помогне за разработване на нови методи за лечение. От дисморфофобия страдат средно 2 процента от населението.