Всяка майка знае, че в чантата си трябва да има всичко за детето – от фиби, шноли, панделки, шапки, до набор за бърза помощ. И щом излезе от къщи, без значение на къде ще се насочи с детето, целият този арсенал да е под ръка.
Миниаптечката е задължителна и ще я спаси от много неприятни ситуации.

Какво да сложи в нея:

Лепенки

Бактерицидният пластир пази раните от инфекции предпазва от замърсяване и ускорява заздравяването. А най-вече има психологичен ефект – когато лепенката затвори порязаното или ожуленото, детето не го вижда, то „представа“ да боли и по-бързо забравя за него. 

За предпочитане са така наречените „дишащи“ превръзки, които не прилепват плътно и не задушават раната. Добре е да са също така хипоалерични. Децата много се радват на цветни леренки с картини на любими герои. Вземете една опаковка с различни размери за всеки случай.

Антисептик за обработка на рани

Дори раната да не е дълбока, е важно да се почисти и дезинфекцира, за да не се стигне до усложнения. При избор на антисептик е важно да имате предвид два фактора: опаковката да е малка и удобна, а също така и да имате опит и вече да сте ползвали този антисептик (не експериментирайте, вземете това, което сте ползвали). Повечето съвременни средства нямат миризма, цвят и не щипят.

Гел за ръце

Удобен е, когато няма вода и нито начин да измиете ръцете на хлапето. Повечето качествени гелове убиват всички патогенни бактерии.
Разумно е да си вземете по едно шишенце гел за всяка чанта, така ще си спестите местенето му и риска да останете без него, защото сте го забравили.

Гелът за ръце е удобен за използване в транспорта, в развлекателните центрове, защото не се налага да водите непрекъснато детето до тоалетната, за да му миете ръцете.
За предпочитане е гелът без цвят и аромат. И гледайте да има надпис „за деца“. При това положение цялото семейство може да го използва.

Мокри кърпички

Може да влязат в употреба не само за ръце, но и за почистване на рани, избърсване на накапано от сладолед и храна, както и при спешния писък на детето: „Мамо, мамо, ака ми се!“, когато сте на средата на парка.

Шише с вода

Добре е да носите, за да не разчитате, че ще успеете купите от всеки магазин по пътя. Защото точно когато детето реши, че е жадно, ще се окаже, че всичко наоколо е затворено или е далече от мястото, на което се намирате.

Защитен крем

UV защитен крем, който се налага да се сложи и втори път, след като веднъж в къщи е намазан.

Медицински балсам за устни, защото повечето хлапета непрекъснато си ближат устните и те се напукват. 

Антиалергичен крем, ако го ухапят насекоми ...

За всеки сезон наборът от най-необходимите подръчни средства за помощ се променя.

Източник: Новите родители