Моли Ликси е бивша медицинска сестра, прекарала години в спешното отделение. Един ден, след като посещава местния магазин за хранителни стоки, тя осъзнава колко малко знаят хората за т.нар. „кръстосано заразяване“.

Моли вижда, че повечето пазаруващи носят ръкавици, което според нея е чудесно. Въпреки това обаче те не се придържат към препоръките на здравните власти.

Ето защо бившата медицинска решава да запише кратко видео, в което да обясни по възможно най-простичкия как се разпространяват микробите.

Моли казва пред CNN, че идеята да използва боя, за да илюстрира как точно се случва всичко, ѝ хрумва, докато пребоядисвала стените в дома си. „Мисълта, че хората си мислят, че са в безопасност, просто защото носят ръкавици, ме ужасява. Те най-вероятно въобще не подозират, че могат да си навредят и на себе си, и на останалите.“

Във видеото Моли симулира посещение на магазин. Първо, тя слага ръкавиците, дезинфекцира пазарската количка и взима тоалетна хартия. След това потапя ръката си в малко боя (т.е. микроби). Изведнъж телефонът ѝ позвънява, тя го вдига, започва да говори и малко по малко боята, олицетворяваща микробите, се озовава върху лицето ѝ.

Моли припомня на хората, че те трябва да мият ръцете си правилно дори тогава, когато носят ръкавици. „Няма смисъл да носите ръкавици, ако нямате намерение да измиете ръцете си всеки пък, след като сте докоснали нещо“, казва Моли във видеото, което може да видите по-долу.

Източник: Bored Panda