Всеки ден пишете домашните на детето си и го карате на училище с джипа едва ли не до прага на класната стая? Тогава просто няма смисъл да решавате нашия тест. Останалите майки, моля, заповядайте!

Разбира се, всички малко или много сме склонни да покровителстваме децата си, но в начина, по който го правим, има дълбоки нюанси и крайности. Подозирате, че сте майка „хеликоптер“? Тогава този тест е точно за вас. Отговорете просто с „да“ и „не“ и ще проверите дали опасенията ви са оправдани, или не.

1. Карате всяка сутрин детето с колата на училище и го придружавате чак до класната стая. Подреждате тетрадките и моливите на чина му и не си тръгвате, докато търпението на учителя не се изчерпи и не ви изпъди. Ходенето пеша е опасно – особено когато съществува риск отрочето ви да бъде прегазено от огромните джипове на другите майки. 

2. Смятате сина си най-малко за следващия Андре Агаси, а дъщеря си - за новата Щефи Граф. Разбира се, изобщо не преувеличавате, а искрено сте убедена в суперталанта му (й). И да не би другите да пропуснат да видят това, което виждате вие, печете сладкиши за треньора и присъствате на всяка тренировка и всеки мач, залепени до самия корт. В края на краищата знаете най-добре как трябва да се изпълнява сервис или да се посреща топката и коментирате ударите на висок глас.

3. Децата не се насилват. Оставят се да се развиват и да играят свободно. Това шега ли е? В понеделник дъщеря ви (добавяте името й) ходи на балет за талантливи деца, във вторник на английски за напреднали, в сряда има тренировка по джудо, в четвъртък тенис при прочут треньор, а в петък – урок по флейта за музикални дарования.

4. Предстои годишната екскурзия на класа (или групата в детската градина). Още преди две седмици сте си опаковали багажа. Не можете да пуснете детето си да пътува самичко с чуждата учителка, невъзпитаните съученици и т.н. А и как ще следите какво прави Иванчо (попълвате името на сина си) или Марийка (името на дъщеря си) през цялото време? Ето защо вече сте приготвили 150 пластмасови кутии с храна. В края на краищата децата ви не ядат всичко. Те са като расови коне, които при най-лекия ветрец хващат хрема. Учителката си няма понятие от това. О, не ви разрешават да придружите рожбите си? Е, тогава поне да им прикачите по един GPS!